Konatí report z NatsuConu 2013

Minulý víkend, tedy 23.-25. srpna, se ve 14:00 otevřely brány KC Zahrada a začal první ročník NatsuConu. Je to zbrusu nový festival, proto by bylo záhodno jej nějak představit. Jedná se o festival japonské kultury a popkultury plný přednášek, soutěží, anime, mangy, AMV a spousty dalšího. Z redakce jsem se ho účastnila já, Aurielle a Garax. Nebyli jsme ovšem „normální“ účastníci, neboť jsme si lehce „zaotročili“ na celoconové hře jakuza.

Program

Program bych shrnula slovy: „Kdo si v něm chtěl něco najít, našel to tam.“. Je už samozřejmostí, že přednášely takové hvězdy, jakými jsou Grek1 nebo hintzu. Osobně jsem se zúčastnila přednášky Astraka & Ratmana s názvem „Vysoce radioaktivní diskusní figury (nejen) v otaku fandomu“. Musím říct, že to oproti přednášce na Animefestu trochu více propracovali, ale pořád mi to přišlo v druhé půlce zbytečně zdlouhavé.
S kapacitou sálů a místností nebyl žádný problém, ale v některých bylo nepředstavitelné horko a nedýchatelno. Sice většinou pomohlo otevřít okno, ale to se dovnitř zase linul hluk ze dvora. Akiko na konci říkala, že se spoléhali na klimatizaci, která ovšem selhala. Snad se z toho do příště poučí, že technika prostě vždycky selže. Stejně jako na přednášce chill „Jak se stát anime drama queen“ se povedlo přehrávači zobrazovat video pouze otočené o 180°, chill to ale zvládla bravurně.
Pro zabavení mezi přednáškami byl i doprovodný program (viz níže), festovní čajovna na dvoře, čítárna mangy, …

Achievement game, jakuza a další soutěže

V průběhu celého conu se šlo zúčastnit takzvané „achievement game“, tedy sbírání bodů (razítek) za různé úkoly, například za cosplay, účast na BL přednášce nebo vraždu v jakuze. Jakuza byla taková „typická“ hra na vrahy, kdy každý dostal fotku své oběti, kterou měl zabít. Hra mohla mít o něco větší propagaci a reklamu, účastnilo by se jí potom více lidí. Soutěž byla i ve fanfikci na téma boys love. Astrak si řekl, že by měl umět psát všechno… a tak se stalo, že tuto soutěž vyhrál. AMV soutěž vyhrál Čingiz, a to jak cenu poroty s AMV Rainy Lambs, tak cenu diváků s Far End. Další výsledky a odkazy na soutěžní AMV naleznete zde.

Zakončení

Podle předběžných odhadů se conu zúčastnilo 400-500 nadšenců, což je na první ročník opravdu pěkné číslo. Při zakončení padl návrh jakési permanentky na vstup na Animefest, Natsucon a Akicon dohromady, po zkušenostech z letošní double vstupenky na Natsu+Aki. Myslím, že tento festival bude dobrým letním protějškem listopadového Akiconu.

Vlastní shrnutí

Z mého vlastního pohledu musím říct, že jsem byla spokojená. Nemám moc ráda masové akce (jako je Animefest), takže to, že se v KC Zahrada dalo hýbat, bylo pro mě rozhodně plus. Program mě zaujal tak z půlky, mnoho přednášek jsem nenavštívila. Co bych vytkla, je, že program v neděli končil hodně pozdě. Lidem, kteří spěchali na vlaky a jiné dopravní prostředky směr domov, mohly utéct zajímavé věci.

Názory návštěvníků

Veve: Natsucon hodnotím velmi positivně, rozhodně to byla jedna z nejlepších akcí, které jsem letos zažila a na které jen tak nezapomenu. Přátelská a milá atmosféra, skvělí lidé a spousta zážitků. Program vypadal skvěle, bohužel kvůli službám na jakuze jsem stihla jenom čtyři přednášky (Ely, hintzu i Grek je měli skvělé, ta od Zenyho byla hrůza). Neskutečně jsem si to tam užila, byla jsem ráda, že můžu pracovat s tak skvělýma lidma (protože všichni orgové, se kterýma jsem mluvila, mi přišli milí a ochotní) a neskutečně se těším na další ročník. Tak snad se bude Natsuconu dařit i příští rok:o)

edison23: Natsucon mě příjemně překvapil, čekal jsem větší množství více viditelných děr v organisaci, orgové si zjevně dali záležet, aby se jim první ročník povedl. Jako nízký „demi-org“ (jakuza) musím přiznat nejvyšším orgům skvělý přístup k jejich mrzkým otrokům, žádné klasické opovrhování a ignorace se nekonala. Co se týče návštěvnického hlediska, byl jsem na malém zlomku programu, takže si hodnotit netroufám, ale zahrnutí celoconových her jako jakuza a achievement game považuji za skvělý nápad, značně to oživilo akci a doufám, že se to ujme i na dalších conech. Cosplaye mi přišly stejně špatné jako vždy, ale aspoň jsem (možná selektivní slepota) nepotkával tolik narutardů, což je velmi positivní.

Report od Auriella: NatsuCon 2013 pohledem yakuzáka