Ledová tradice v Akibě

Už jsme tady pod tagem „weird japan“ psali o kdejaké praštěnosti, která se v Akibě kdy odehrála nebo objevila. Mám radost, že teď můžu pro změnu napsat taky o nějaké, která je kupodivu i pěkná, dává smysl a nemá nic co dočinění s dívčím spodním prádlem. Obchod s elektronikou a komponenty Sangatsu Usagi nechal 17.7. před vchod vystavit obří kvádr ledu a již po sedmé tak zopakoval tradici „Akihabarského rampouchu“, která si za tu dobu stihla získat velkou oblibu mezi horkem zmoženými návštěvníky Akihabary.

Obchod se nachází na takzvané Junk street, jedné z menších postraních uliček Akiby, která je známá především obchody s elektronikou všemožné kvality a také spoustou elektronických secondhandů, kde seženete všechno od traktorem přejeté klávesnice až po nejnovější procesory. Kvádr ledu zde vystavují v parném létu již od roku 2005, vždy doplněný ještě nějakým mottem pro tento rok. Letos se motto nese v duchu úsporných opatření, která po zemětřesení ve východním Japonsku stále platí, a praví, že než ztlumit klimatizaci o dva stupně, ušetříte víc, když vypnete televizi a v dobře klimatizované místnosti si otevřete knížku. V televizi jsou stejne samé blbosti.

Ačkoliv se názory kolemjdoucích na zábavnost obsahu televizního vysílání různí, všihni se shodují, že už jen pohled na takový pěkný kvádr ledu je dokáže příjemně zchladit. Vodou z tajícího ledu také kropí přilehlou cestu, takže je efekt dvojnásobný. Jak dlouho kvádr vydrží tento rok se zatím neví, ale vzhledem k vyším teplotám, než je obvyklé, zmizí nejspíše o něco dříve. Na většině fotek je ve stavu, v jakém byl odpoledne 18.7., na fotce nahoře vpravo potom v původní velikosti ze 17.7.