Katalog figurek pro rok 2011

13.5. vyšla publikace, kterou určitě uvítají všichni sběratelé figurek. Katalog pro období od dubna 2010 do března 2011 od nakladatelství Dengeki Hobby přináší tolik potřebný přehled (bežným způsobem prodávaných) figurek za uplynulý rok. Pokud pravidelně neodebíráte Figure Maniacs či jiné podobné časopisy, tak je tato příručka také možná i jediný způsob, jak si udělat v té přehršli vydaných kusů vůbec nějaký pořádek. Katalog neobsahuje figurky robotů ani figurky pro fujoshi. Soustředí se pouze na ženské postavy.

Kniha na 143 stránkách přináší přehled více než 700 figurek, včetně podrobných údajů, seřazených podle příslušnosti k sérii či hře a podle postavy. Dále obsahuje žebříčky prodejnosti, oblíbenosti, diskutovanosti na blozích, statistiky a další informace. Ze statistik prodejnosti podle sérií se například dá vyčíst několik zajímavých informací. Třeba že K-On!, jinak moloch s hromadami všemožného merchandise, vyprodukoval za rok „jen“ cca 30 figurek. Porážejí ho v množství třeba série ToHeart 2 nebo Queen’s Blade, obě zhruba se 40 kusy, nebo Ikki Tousen se 45. Všechny potom, ne zrovna překvapivě, strká do kapsy Touhou s více než 50 figurkami. Mezi postavami s přehledem vítězí Kan’u Unchou ze série Ikki Tousen s téměř 30 různými zpracováními za rok, následovaná Kousakou Tamaki z ToHeart 2, která se přiblížila počtu 20-ti figurek.

Že se prsaté Queen’s Blade nebo Ikki Tousen dobře prodávají, to mě až tak nepřekvapuje. Že ale na ToHeart2 bude dvakrát více figurek, než třeba na populární Nanohu, to už mě docela zarazilo. Katalog se prodává sice za ne zrovna lidovou cenu 2 730 yenů, ale podle náhledů na obsah (viz. galerie dole nebo originál tady) to vypadá, že tenhle kup se rozhodně vyplatí.

Amazon.co.jp