Jak to vypadá na čínském conu

Vlna anime popularity zasáhla celý svět a samozřejmě nevynechala ani japonského souseda, Čínu. Tam se, konkrétně v Pekingu, v neděli 8.5. konal již pátý ročník anime a doujin conu Anime Dive. I japonští fanoušci v poslední době začínají občas projevovat zájem o podobné akce zahraničních kolegů a tak se tentokrát díky serveru InsightChina i my můžeme podívat, jak taková akce v říši středu vypadá.

Hned na začátek řeknu, že je překvapivě malá. 250 vystavujících circlů v porovnání s cca 30 000 na japonském Comiketu není moc. Což trochu překvapí, protože v Číně ja anime fanoušků požehnaně. Podle redaktora InsightChina ale má akce potenciál růst a bude možná zajímavé ji dál sledovat. Z žánrů převládaly právě odvysílané série, především Madoka, a potom i v Japonsku populární stálice jako Sengoku Basara, Hetalia nebo Gintama. Drobný detail, jak se tolik lidí k Madoce, která se v Čině nevysílala a DVD teprve začaly vycházet, vlastně dostalo, už raději nikdo neřeší a to včetně 2chanu, který si jen málokdy nechá utéct možnost rýpnout si do zahraničních pirátů. Asi je lepší, když anime v Číně jen zadarmo postahují, než aby začali vyrábět padělky pochybné kvality (jak to udělali například u 5 centimeters per second).

Samozřejmostí byl i cosplay, na který se můžete podívat v galerii dole. Jeho kvalita nedosahuje toho, na co jsme zvyklí u japonských kostýmů, ale pár povedených kousků už by se našlo. Zajímavým rozdílem oproti japonským cosplay akcím je ten, že v Číně přijelo hodně cosplayerů na con už v převleku. Buď tam zatím nemají otaku tak špatnou pověst, nebo je to v téhle zemi vybuchujících melounů a záchodových mís už každému jedno.