Můj virus nemůže být takhle roztomilý

Jakožto pravděpodobně největšímu geekovi z redakce mi připadla (rozto)milá povinnost seznámit vás s novou japonskou publikací pojednávající o počítačových virech, oné nepříjemné havěti, která se jistě spokojeně prohání v počítačích mnohých z vás. Ne, nemusíte se bát, nespletli jste si web. Když může být moe i buddhismus, tak proč by nemohly být viry?

Kawaii Security. Tak se nazývá kniha pojednávající o více jak třicítce těch nejlegendárnějších počítačových virů, přičemž každý z nich je představen jako určitá moe postava. Publikace vznikla pod záštitou japonské společnosti Panda Security, která se zabývá vývojem antivirových řešení pro domácnosti i firmy, a o její vydání se za pár dnů (14. 3.) postará vydavatelství Sansai Books. Ilustrace jednotlivých moe virů má na svědomí autorka Nishimata Aoi, jejíž práci můžete vidět kupříkladu na designu postav anime Shuffle! či jednoho z nadcházejícíh jarních kousků Oretachi ni Tsubasa wa Nai.

A co všechno v této knížce tedy naleznete? Především slušnou historii počítačových virů, mezi nimiž samozřejmě nemohou chybět proslulé potvůrky jako „ILOVEYOU“, „Nimda“, „Code Red“ a mnohé další. Ke každému viru se váže jeho moe ilustrace a popis, jenž se daný virus snaží vystihnout co možná nejvěrohodněji. Na druhé straně ovšem stojí i přehled nejpoužívanějšího antivirového a bezpečnostního softwaru, který po moe stránce též nepřišel zkrátka. Na konci každé kapitoly navíc najdete mangu Security Soldier Hikari. A aby toho nebylo málo, tak k publikaci je přiložené CD se zkušební verzí antiviru Panda Internet Security 2011 a hromadou wallpaperů na téma Kawaii Security pro PC a iPhone.

Knihu si prozatím můžete přidat do wish listu na japonském Amazonu, ale odhaduji, že časem se objeví i u dostupnějších prodejců (osobně to tipuji přinejmenším na J-List). Cena by se měla pohybovat kolem 1 575 yenů (aktuálně 332,- Kč).

obsah knížky s ikonami jednotlivých Virů-chan

antiviry (Panda Security pozná asi každý)

ukázka z mangy Security Soldier Hikari

a ukázky pár dalších stránek

Detect language » Czech