Web Jump Rookie dává začínajícím autorům mangy 100 % příjmů z reklamy

Od nástupu internetu se trh s mangou potýká s poklesem příjmů. Nejúspěšnější série jako One Piece nebo Šingeki no Kjodžin sice vycházejí ve velkých nákladech, ale manga průmysl jako celek není příliš stabilní. S postupem digitalizace klesají objemy tištěných mang a prodeje po síti prozatím nejsou schopny tento propad v příjmech dostatečně kompenzovat. Japonská vláda se snaží autorům a nakladatelům pomoci a nelegální stránky blokovat, ale vydavatelství Shueisha (manga časopis Šúkan Šónen Jump) spustilo experiment s odlišným přístupem.
 
Nově spuštěná aplikace a webová stránka Jump Rookie se v mnoha ohledech chová jako fanouškovské překladatelské weby. Přístup k obsahu je zdarma a veškeré příjmy jsou pouze ze zobrazovaných reklam. Autoři mohou svoji tvorbu na stránky jednoduše nahrát a publikovat. S pomocí klasických nástrojů jako „like“, „follow“ nebo „počet komentářů“ se vyhodnocuje úspěšnost jednotlivých sérií, a ty jsou pak dále propagovány na úvodní stránce webu. I když se vydavatelství zaměřuje na šónen, je stránka Jump Rookie otevřená pro všechny žánry.
 
Klíčové ovšem je, že autoři dostávají zpět 100 % příjmů z připojených reklam, a tudíž mají šanci být za svou práci alespoň částečně placeni už v této fázi kariéry. Pro vydavatelství Shueisha je to možnost zkoumat nové trendy v digitálním prostředí a objevit nové talenty mezi tvůrci, kterým pak může nabídnout místo i ve svých tištěných časopisech.
 
Bezpochyby se jedná o zajímavý experiment, ale až čas ukáže, jak úspěšný tento projekt nakonec bude.