Výběr hudebních doprovodů z roku 2018 – část druhá

Část první

Vracíme se v druhé části krátkého přehledu soundtracků k anime vydaným v uplynulém roce. V první části tituly souvisely s anime, která měla premiéru již v roce 2017, ale desky s jejich hudebním doprovodem vyšly až v roce 2018. Nyní se již plně přesouváme do loňska. Dnes zabrousíme jak do seriálové, tak i filmové sféry.


Bungó Stray Dogs DEAD APPLE Original Soundtrack
Iwasaki Taku

Datum vydání: 3. března 2018
Katalogový kód: LACA-15694

Iwasaki Taku je velice rozmanitý skladatel. Ve svých dílech již zabrousil do jazzu, ambience, hudby pro orchestr, hip-hopu i elektroniky a zdá se, že si s každým žánrem dokáže poradit. Již dvě jeho CD k Bungó Stray Dogs televizní sérii představovala zvláštní, avšak funkční skloubení všech stylů do jednoho celku. Energické jazzové skladby střídají pomalá smyčcová sóla, na něž navazuje mrtvolná i experimentální ambience, apod. Všechny skladby jsou však poutavé a nijak nenarušují celistvost výsledku. Soundtrack k filmu DEAD APPLE je pak dalším krokem kupředu po této cestě. Opět rozmanitý, ale nijak rušivě. Vzhledem k podstatě filmu tomuto CD dominují vážnější skladby, avšak nebyl by to Iwasaki, kdyby neposkytl prostor raperovi s pseudonymem LotusJuice. V posledních několika letech jde jistě o Iwasakiho nejzdařilejší hudební doprovod.

11. Collector


Juru Camp Original Soundtrack
Tatejama Akijuki

Datum vydání: 21. března 2018
Katalogový kód: USSW-0084

Tatejamova tvorba mi nikdy dříve k srdci nepřirostla, proto byla jeho práce na Juru Camp nemalým překvapením, nutno dodat, že velice příjemným. Lehké, na poslech nenáročné melodie střídají jedna druhou v nerušící návaznosti. Deska pochopitelně obsahuje určité množství balastu, ale hudební základ nabízí natolik poutavý zvuk, že hluchá místa nečiní problém odpustit. Už základní hudební motiv (Juru Camp no Theme) dokonale navozuje pohodovou atmosféru celého seriálu; milý začátek trefnými ambientními zvuky nemůže nevykouzlit úsměv na tváři, alespoň tedy u diváků série.
Obě CD jsou protkána krátkým příběhem doplňujícím závěrečnou epizodu anime. Středobod hudebního těla soundtracku však leží v hudebních motivech jednotlivých tábořišť, jež postavy seriálu navštěvují (série skladeb Camp-džó no Theme). V těchto dlouhých a vnitřně komplexních kompozicích se Tatejamovi podařil věru malý zázrak. V rámci nich (na discích je jich celkem šest) se mu povedlo každému navštívenému místu vtisknout vlastní osobnost. To by samo o sobě nebylo nijak příliš výjimečné, neboť jde o jeden ze základních principů podkreslující hudby, ovšem zde hudebník zachází ještě dál. Skladby totiž fungují jako směs nových i v jiných písních ustanovených hudebních motivů. Nejenom míst jako takových, ale ohled je brán i na postavy, které spolu zrovna táboří. Dohromady pak každá kompozice vytváří jasnou identitu, nikoliv jenom místa jako takového, ale i „událostí“ seriálu. Soundtrack je proto dalším přirozeným podpořením myšlenky série – pojďte s námi kempovat.
Zábavnou poznámkou na závěr budiž, že hudbu pro seriál o zimním kempování Tatejama skládal v letních vedrech.

(CD1) 01. Yuru Camp no Theme


Violet Evergarden Original Soundtrack Automemories
Evan Call

Datum vydání: 28. března 2018
Katalogový kód: LACA-9573~4

Anime výstupy tohoto skladatele byly doposud spíše nenápadného rázu. S Evergarden však došlo k zajímavému obratu – Call vytvořil celistvou poutavou desku s jasnou identitou, skvěle ušitou na míru svému fikčnímu světu. Stejně jako se seriál plynně přelévá z jedné (místy až přehnaně) melancholické nálady do druhé, tak i skladby na albu střídá jedna taková skladba druhou. Ty jsou prostoupeny někdy až směšně okázalými kompozicemi, které naplno křičí, že je v pořádku poddat se emocím. Pevná ruka Calla bezproblémově naplňuje, co si takový hudební doprovod žádá.
Na své si přijdou příznivci hoboje, který dostal v podání Kusumegi Tomoko mnoho prostoru, což v mém případě znamená jenom plus. Violet Evergarden není náročný poslech. Hudba podbízivě útočí na základní lidské emoce a to bez zbytečného chmýří kolem, což není jednou za čas škoda ocenit.

(CD1) 01. Theme of Violet Evergarden