Recenze třetího svazku Útoku titánů

titani03Nakladatelství Crew vydalo koncem března již třetí svazek světového hitu mezi mangami Útok titánů od Hadžimeho Isajamy. Bez zbytečných okolků se tedy vrhneme na recenzi tohoto nového pokračování.

Díky překvapivému zvratu z konce druhého svazku dostává příběh zcela novou úroveň. Fakt, že se hlavní hrdina může přeměnit na titána, zcela mění hru a do budoucna může vést k velkým věcem. To sice ještě není případ třetího dílu, ve výsledku to ovšem příliš nevadí. Přestože se takřka veškerý děj tentokrát točí kolem strachu a vůle bojovat, hutná atmosféra je budována skvěle a konec knihy přislibuje do přístí knihy akci, na kterou se jistě spousta čtenářů třese. Nejedná se tedy o dějovou bombu, ale události tohoto svazku dávají tušit, jak se bude příběh do budoucna vyvíjet.

Hlavní trojice hrdinů zažívá opravdu vypjaté chvilky, ve kterých se proti nim postaví i jejich spojenci. Nově představené postavy působí sympaticky. Jsou obdařeny silnou osobností, vůlí bojovat a odhodláním zachránit lidstvo. Bylo už na čase, protože mimo ně je příběh plný ufňukánků a Mikasa by to sama dlouho neutáhla. Kniha se sice ani tentokrát nevyhnula nudným pasážím, kterých ale bylo pomálu. Jedná se především o scény, ve kterých se autor snaží dát trochu prostoru vedlejším postavám. Ty nepředvádí prakticky nic, jejich chvilky slávy však naštěstí nemívají dlouhého trvání.

Kresba se i tentokrát trošku posunula kupředu. Na druhou stranu se ale i nadále objevují anatomické pokřivenosti a absence detailů, což někdy vede až k pocitu, že je dílo z poloviny pouhou skicou. Postavy jako takové nejsou špatně nakresleny a především vzhledu protagonistů se dostává velké péče. Jsou detailnější, jejich linky čistší a konečně se autorovi podařilo dostat do jejich výrazů pořádné emoce. Pozadí ovšem stále působí až příliš prázdně. Všude je to buď samá bílá, nebo se šrafuje víc než v původním seriálu Pokémon. Na kresbě je tedy stále ještě co zlepšovat.

K překladu opět nemám výtek. Dokonce ubylo nespisovného „ejování“, jazyk působí příjemněji a knihu máte přečtenou jedním vrzem. Za to rozhodně palec nahoru. Celkově se po technické stránce jedná o klasickou práci nakladatelství Crew, kde kvalitě vydávaných komiksů a mangy věnují náležitou pozornost. Bohužel stejně jako ve druhém svazku se i zde objevuje ona chyba s kostičkováním šedého pozadí, která výsledný dojem poněkud kazí. Nezbývá než doufat, že se tato výtka dostane konečně také k sazeči a v příštím díle se již dočkáme její nápravy.

Třetí svazek Útoku titánů rozvíjí naznačené dějové linky z předchozích kapitol a konečně se začíná ukazovat, jakým směrem se bude série ubírat. Akce se čtenáři sice příliš nedočkají, není ale třeba zoufat. I přesto, že je tento svazek spíše předehrou k událostem budoucím a děj občas působí zbytečně natahovaně, jedná se o zábavné čtení, které lze považovat za ten pravý začátek velkého příběhu.

Za poskytnutí recenzního výtisku jako vždy děkujeme nakladatelství Crew.