Web s maskoty na pomoc hikikomorim

Japonská prefektura Kanagawa otevřela 29. května nově webovou stránku, která si dává za cíl podporovat japonské hikikomori. Web se jmenuje Hiki Star, deklaruje, že je tvořena „hikikomori, od hikikomori a pro hikikomori“, a figurují na ní dva maskoti, Suzuhari Hoshi a Koyurugi Hoshi. Stránku provozuje místní nezisková organisace, která má hikikomori ve svém výkonném výboru.

Na webu se objevují osobní zápisky a myšlenky, které hikikomori stránce posílají, stejně jako rozhovory s bývalými hikikomori, recenze knih, mangy a dalšího. Stránka zaznamenala 1 890 návštěv v prvních čtyřech dnech svého fungování.

Pojem hikikomori přidalo do svého slovníku v roce 2010 nakladatelství Oxford University Press definujíc jej jako „(v Japonsku) abnormální vyhýbání se sociálnímu kontaktu, nejčastěji u mladých jedinců mužského pohlaví“. Problémem těchto lidí se zabývá několik anime sérií, nejvýrazněji v Welcome to NHK (Vítejte v NHK), dále pak v Sayonara Zetsubou Sensei (Sbohem, pane učiteli Zoufalý) nebo Rozen Maiden.

zdroj:   ANN