Macross výstava v Ikebukuru

Komplex Sunshine City v tokijském Ikebukuru, který je kousek od známé Otome road, v sobotu otevřel výstavu ke 30. výročí Super Dimensional Fortress Macross, která nese jméno „Valkyrie de Sasotte!“. Hlavní atrakcí je replika Valkyrie VF-25 Messiah v životní velikosti, ze které však vzhledem k malým prostorám, které má výstava na své zastávce v Tokiu ve dnech 28. 4. – 6. 5. k disposici, budou v Ikebukuru k vidění pouze nos a křídla/ruce. Výstava pak poputuje do Ósaky, kde už návštěvníci spatří Valkyrii v celé své kráse.

Vedle této veliké repliky si návštěvníci mohou prohlédnout stylová zákoutí s různými postavami z Macross universa. Jednu celou zeď tvůrci věnovali tabulce vztahů z každé série, další pak bude obsahovat chronologický výpis událostí universa od Velkého třesku až po Macross Frontier.

Na rozdíl od většiny japonských akcí zaměřených na anime, zde autoři umožňují návštěvníkům fotografovat téměř bez omezení. Lidé mohou pózovat u obrázků postav v životní velikosti z Macrossu, Lynn Minmay z SDFM a filmu Macross: Vzpomínáš si na lásku?, Sheryl Nome a Ranka Lee z Macross Frontier (a navazujících filmů) na ně navíc čekají jako 3D figuríny.

Kostýmy jsou na výstavě také povoleny a mnoho návštěvníků toho využívá. Na konci výstavy také proběhne dlouhý rozhovor s jedním z tvůrců Macrossu, Shoujim Kawamorim, který se podělí o své zkušenosti z uplynulých třiceti let tvorby těchto sérií. U východu pak bude čekat na odcházející navštěvníky rozsáhlý dárkový obchod.

Druhá část výstavy je poněkud interaktivnější a skýtá možnosti si v karaoke koutku zazpívat písničky z Macrossu, předvést se v kostýmu nebo se najíst ve stylu, jakým jedli v Macrossech.

Další souběžná výstava o Macrossu s názvem „Macross: Design“ začala ve čtvrtek v museu Parco v tokijské městské části Šibuja a bude pokračovat až do 13. května. Tato výstava se bude točit okolo historie celého universa a bude rozdělena do 4 subsekcí s názvy „Lidé, život a kultura“, „Hudba“, „Stroje“ a „Příspěvky k dílu Macrossu“.

Část „Lidé, život a kultura“ představuje postavy a modely měst a nabízí různý spotřební materiál včetně náčrtů, plakátů a základových snímků pro animaci. Sekce „Hudba“ se zabývá zpěvačkami, které se v sériích objevily, a nabízí ke zhlédnutí různé materiály, na kterých se vyskytují.

V sekci „Stroje“ lze nalézt produkční výkresy vozidel, letadel a vesmírných lodí, jako jsou například Valkyrie nebo Destroidy. Hlavní atrakcí této sekce jsou dva modely Valkyrie z Lega, které vytvořil Shoji Kawamori.

Poslední sekce je zaměřena na tvorbu současných ilustrátorů, kteří kreslí díla tématicky spojená s Macrossem, jako je například Noizi Itou, Mori Chack a další. Fotografie z této druhé výstavy si můžete prohlédnout na stránkách Famitsu, Mantan Web a GA Graphic.

Fotografie z první zmíněné výstavy: