„Export anime zčtyřnásobíme!“

Několik dní po tom, co anime průmysl čelil hrozbě, že bude vymícen z povrchu zemského, oznámila japonská vláda, že plánuje zčtyřnásobit vývoz produktů anime a herního a dalšího průmyslu.

Poradní koncil se skvělým názvem „Cool Japan Public-Private Advisory Council” bude dohlížet na růst kulturního exportu Japonska, do kterého se počítá kromě her a anime například i móda či jídlo a další věci. Onen několikanásobný export by měl dosahovat až 200 miliard dolarů namísto současných 50 miliard. Z těchto 200 miliard by přibližně 35 miliard měl tvořit sektor her a anime.

Toto schéma předpokládá spolupráci veřejného a soukromého sektoru, tedy že výrobce bude dělat to, co mu státní pracovník uloží apod. Tato strategie růstu byla základním kamenem japonské průmyslové politiky od 2WW, produkujíc však velmi rozporuplné výsledky. Nejvýraznější z nich asi byla snaha zabránit společnosti Sony produkovat elektroniku a Hondě auta.

Anime, manga a hry samozřejmě nejsou známé díky řízení státu, ale spíše naopak. Japonsko, se svým žalostně vysokým počtem žalostně neschopných státních pracovníků, svými snahami převzít vládu nad anime a herní produkcí této určitě nepomůže, spíše naopak. Zvláště když jediným vládním zájmem dosud bylo potlačit, zakázat a jinak šikanovat tuto japonskou kulturu. Poté, co byl anime a manga průmysl ponížen činy tokyjské vlády, bude určitě ministerstvo kultury velmi vítané v jeho kruzích. A není lepší cesty, jak odstartovat zamýšlený plán, než zrušením Tokyjského Mezinárodního Anime Festivalu, že?