Výběr z podzimní sezóny 2022

Máme za sebou rovnodennost a slunce zapadá čím dál dříve… Pro někoho to znamená dřívější spánek, ale pro většinu otaku spíš více času před počítačem a bez výčitek! A do toho se náramně hodí příchod nové sezóny s několika očekávanými tituly. Celkově přichází na řadu 44 klasických televizních sérií a pět kraťasů. Co si vybrali členové naší redakce, se dozvíte níže.

Nejdříve se však pojďme podívat, na co se těší japonští diváci. Výsledky převezmeme ze serveru animateTimes, který očekávání rozděluje mezi muže a ženy. Na páté pozici se u mužské části osazenstva objevilo šesté pokračování Boku no Hero Academia. Čtvrtou obsadilo anime Kidó senši Gundam: Suisei no madžo a třetí nová adaptace mangy Urusei jacura. Druhá příčka patří krvavému Chainsaw Manovi a první neobsadil nikdo jiný než Spy×Family. Dámská populace se liší jen lehce. Na pátém místě je ONA ze známé franšízy Meitantei Conan: Hannin no Hanzawa-san a dál už je to podobné – čtvrté místo Urusei jacura, třetí místo Boku no Hero Academia 6, druhé místo Chainsaw Man a první místo Spy×Family.

Garax

Spy×Family (2022)Studio: Clover Works/Wit Studio

visual
Tato sezóna se u mě poveze ve znamení pokračování, mezi kterými nesmí chybět druhá řada Špiónů. V době vydání první jsem neměl nejmenší tušení, o co se jedná, ale okolím mi bylo neustále předhazováno, abych se na to těšil, že manga je super a bude to nejvíc. Nechal jsem se nakonec ukecat a výsledkem bylo mé nejoblíbenější anime dané sezóny, tak doufám, že si svou kvalitu udrží. Nebude to snadné.
Uzaki-čan wa asobitai! DoubleStudio: ENGI

visual
A další pokračování. První sezóna pro mě byla velkým překvapením a Uzaki jsem si zamiloval. Tuhle potrhlou, vtipnou a velmi… obdařenou spolužačku, kterou jsem nikdy neměl, prostě nešlo nemít rád. Víceméně doufám jen v další porci pošťuchování hlavní mužské postavy bez nějakého většího dramatu, tak bych snad nemusel být zklamaný. SUGOI DEKAI
Mob Psycho 100 IIIStudio: Bones

visual
Po třech a půl letech je tu konečně pokračování něčeho, o čem vím, že se mi svého času hodně líbilo, ale nemám nejmenší tušení, co se tam dělo. Budu si muset projet alespoň nějaký výcuc předešlých řad a zbytek už se snad nějak poddá. Můj animelist u druhé řady tvrdí 9/10, takže je laťka, zdá se, hodně vysoko. Držím si palce.
Bleach: Sennen kessen henStudio: Studio Pierrot

visual
Klasika klasik mojí generace a víceméně moje vstupní brána do světa anime. Ano, pěkně s českým dabingem na Animaxu, byla to děsivá doba. Nikdy jsem se po té zradě s předčasným ukončením anime adaptace nedokopal k přečtení mangy a moje neschopnost se vyplatila! Konečně budu moct tuhle kapitolu života jednou provždy uzavřít a dosáhnout vnitřního klidu, takže jen do mě, po Bount arcu přežiju už cokoliv…
Chainsaw ManStudio: MAPPA

visual
Chlápek, co má místo hlavy a rukou motorovky, a dělá to MAPPA, víc mě nezajímá, jdu do toho.

Shinobu

Uzaki-čan wa asobitai! DoubleStudio: ENGI

visual
Ne, nebudu to popírat. Každý má pro něco slabost a i u mě se pár takových věcí najde… Ale když jsem uviděl Uzaki-čan Double, zaváhal jsem, jestli už to přece jenom není trochu moc… Ehm, dobře, a teď vážně. První série pro mě byla příjemným překvapením, protože humor je zde poměrně decentní, vztah hlavních postav se s časem vyvíjí a anime rozhodně není postaveno jen a pouze na fanservisu, i když by to asi nikoho nepřekvapilo. Pokud si druhá řada tuto linii udrží, půjde opět o příjemnou zábavu, i když přece jen ne pro každého.
Golden Kamuy 4th SeasonStudio: Brain’s Base

visual
Čtvrtá série? To jako doopravdy? Ano, a tohle anime si ji podle mě jednoznačně zaslouží! I když se v něm v některých momentech vyskytuje možná až příliš humorných scén na odlehčení, je děj celkově konzistentní, série si zachovávají slušný spád a pořád se objevují nové skutečnosti, zvraty a překvapení. Tak trochu by se dalo říct, že ani po třech řadách není příliš jasné, kam to celé směřuje. Popravdě mi to ale vůbec nevadí, což znamená, že to rozhodně není nudná podívaná.
Jama no susume: Next SummitStudio: 8bit

visual
Další čtvrtá řada, i když v tomto případě měly předešlé série různé formáty od prvních tříminutovek přes 24 a 13 patnáctiminutovek až po dnešních 12 dílů, kde zatím stopáž neznáme. Jak Garax v diskuzi poznamenal, jedná se o „ne tak dobrej Juru Camp“, a do značné míry s tímto tvrzením souhlasím, i když… Jama no susume je mi svým způsobem bližší, protože styl cestování „jen s batohem“ mám zažitý mnohem víc než „s kufrem do kempu“. Každopádně pokud se vám Juru Camp líbil, bude se vám velmi pravděpodobně líbit i Jama no susume
Do It Yourself!!Studio: Pine Jam

visual
V poslední době nestíhám sledovat zdaleka tolik anime, kolik bych si přál, ale z toho mála, co snad teď na podzim zvládnu, by tohle mohl být takový malý černý Petr. Sérií, kde roztomilé holky vyrábějí nebo tvoří, už sice byla spousta, ale občas některá příjemně překvapí (naposledy u mě asi Hókago teibó nišši o rybářkách) a podle ukázek by to mohl být i případ Do It Yourself!!

mJezdec

Uči no šišó wa šippo ga naiStudio: Liden Films

visual
Jako víkendový znalec japonské kultury si kromě dokumentů občas rád pustím i sérii, kde je hlavním tématem něco tradičního. Toto anime se bude odehrávat v prostředí profesionálních vypravěčů příběhů rakugo, kam kontrastně přijde naivní tanuki. Budu si tak v klidu užívat kansaiský dialekt, osazenstvo oblečené v kimonu, závan historie a animaci, která k tomu všemu perfektně sedí.
Reiwa no Di Gi CharatStudio: Liden Films

visual
Jsem neskutečně vděčný za to, že stále pokračuje tradice roztomilých čibi anime, u kterých si můžu dopřát pár výbuchů smíchu. Di Gi Charat patří mezi ty hodně absurdní, kdy člověk přemýšlí, co se tvůrcům musí dít v hlavě, když jsou schopní vyplodit podobný materiál. Nemám obavy, že by se nová verze nesnažila o ten stejný výsledek.
Urusei jacura (2022)Studio: David Production

visual
Z nové Jacury mám smíšené pocity, ale asi nejvíc převládá naivní zvědavost. Předchozí verze byla nelidsky utahaná a dokoukání 195 dílů se rovnalo nepřiměřenému trestu. Přesto mám na Lum-čan hezké vzpomínky. No, a díky tomu jsem viděl všechny minulé i budoucí romantické komedie. Třeba tentokrát kratší verze vytvoří lepší almanach. V nejhorším si vyvolám PTSD.

Wolfii

Uči no šišó wa šippo ga naiStudio: Liden Films

visual
Minimálně třetí rakugo anime, co si vybavuju. Ta předchozí stála za to, tak snad ani tohle nezklame.
Pop Team Epic (2022)Studio: Kamikaze Douga/Space Neko Company

visual
Watch it or…

Jama no susume: Next SummitStudio: 8bit

visual
Další Susume anime? Ano, ano, ano, ano. Slice of life k večernímu čaji a editování fotek přírody. Just do it.
Do It Yourself!!Studio: Pine Jam

visual
Přiznám se, mám slabost pro anime se sebevědomě stylizovanou animací. Doufám, že tohle anime se vzhledem k silné podobnosti jednomu z mých all-time-favourites, Sketchbooku, k němu přidá na mém historickém žebříčku.
Bočči the Rock!Studio: Clover Works

visual
Anime, které se tváří, že bude cute girls doing rock, ale co si pamatuju z mangy, vyrovnává se spíš s depresí, vlastní bezcenností a dalšími zajímavými tématy. Ne absolutně do hloubky, ale je třeba si přiznat, že každá vlaštovka potěší.
KanColle: Icuka ano umi deStudio: ENGI

visual
Moje level 175 Kirišima zdraví další KanColle hráče, doufám, že dáváte podzimní event, Jean-Bart je buď doma, nebo aspoň blízko, a dejte vědět na konatím discordu, přidám vás k dalším českým KC hráčům, yo!
zdroj:   animateTimes