Covid-19 a vliv na japonský zábavní průmysl

Asi už jen málokdo neslyšel o nejnovější epidemii choroby covid-19 (způsobené koronavirem s označením SARS-CoV-2), která se šíří především v pevninské Číně. Do Japonska je to, co by kamenem dohodil (a zbytek doplaval), takže nejspíš nikoho nepřekvapí vliv této epidemie na anime a další odvětví zábavy v Japonsku.

V případě anime průmyslu byly prozatím oznámeny následující zpoždění a změny:

Toaru kagaku no railgun T – sedmý díl série nebude odvysílán 21. února, jak bylo původně plánováno, ale datum pokračování „bude oznámeno“. Místo toho se na televizních obrazovkách tento pátek znovu objeví šestá, prozatím poslední epizoda. Podle informací virus ovlivnil produkční scénář.

Infinite Dendrogram – ani v tomto případě se sedmé epizody nedočkáme 20. února a i zde bude datum odvysílání dalšího dílu „teprve oznámeno“. Na rozdíl od Railgunu se tvůrci rozhodli do vysílání zařadit první epizodu série. I tady virus způsobil produkční potíže a autoři zmínili diskuze se štábem uvnitř i vně Japonska.

V oblasti herního průmyslu jsme se doposud dočkali následujících oznámení:

Bushiroad – společnost produkující sběratelské karetní hry, mobilní hry a také pořádající propagační události se rozhodla zrušit nebo odložit všechny akce plánované od teď do 19. března. Nové termíny mají být zveřejněny po vyhodnocení situace 20. března. Jako kompenzaci firma nabídla za odložené akce vrácení vstupného a prosí zákazníky o pochopení. Konkrétně se tyto opatření dotknou například mediálního projektu BanG Dream!, hry a anime D4DJ nebo karetní hry Future Card Buddyfight.

Nintendo – jedna z největších videoherních společností na světě v pondělí oznámila, že dodávky konzole Nintendo Switch na evropský a americký trh budou v dubnu kvůli zmíněnému viru pravděpodobně omezeny. Zde je na vině výroba některých komponent v Číně a kompletace konzolí ve Vietnamu.

Spíše k zajímavostem pak lze zařadit opatření v rámci „valentýnské párty“ uspořádané na oslavu vydání 11. singlu zpěvačky a seijú Jui Ogury. Účastníci na ni museli přijít v rouškách, používat dezinfekce, čaj byl servírován v plastových lahvích a čokoláda byla hostům podávána přímo na místech (místo roznášení).

Vzhledem k tomu, že epidemie zatím rozhodně není na ústupu a většina preventivních opatření je plánována minimálně do druhé poloviny března, se bohužel asi ještě dočkáme dalších omezení a zpoždění.

zdroje:   ANN,  ANN,  ANN