Tenki no ko navrženo na Oscara

K nejprestižnějším filmovým oceněním na světě bezesporu patří cena Americké filmové akademie známá jako Oscar. V kategorii „Nejlepší cizojazyčný film“ může každá země navrhnout pouze jednoho kandidáta a letos se jím stal animovaný počin Tenki no ko, režiséra Makota Šinkaie. Jedná se teprve o třetí japonský anime film v dějinách, který tuto nominaci získal. Předtím se to povedlo pouze celovečerním filmům Pom poko (1994) a Princezna Mononoke (1998), ale ani jeden z nich nakonec na samotnou nominaci nedosáhl. (Jedná se prozatím pouze o vyslání kandidáta za Japonsko – samotnou nominaci na Oscara získá pouze pět filmů vybraných americkou akademií.) Pro Šinkaie se jedná už o druhý takový návrh, i když ani jeho prozatím nejslavnější kousek Kimi no na wa v roce 2016 nominaci nezískal (zde byl zařazen do kategorie „Nejlepší animovaný film“ a nominován byl společností Funanimation).

Japonsko je v získávání Oscarů za nejlepší cizojazyčný film poměrně úspěšné, protože s celkem šestnácti nominacemi a čtyřmi vítězi drží 4. místo na světě v počtu ocenění. Posledním vítězem byl roce 2008 film Okuribito (u nás pod názvem Průvodce) a posledním nominovaným pak loni počin Manbiki kazoku (u nás pod názvem Zloději).

Ať už Tenki no ko nominaci, nebo dokonce Oscara získá nebo ne, jedná se minimálně o další velmi úspěšný Šinkaiův počin. Po uvedení do japonských kin se pět z šesti prvních týdnů drží na prvním místě žebříčku návštěvnosti a jeho tržby po minulém víkendu překonaly neuvěřitelných 10 miliard jenů (přibližně 2,3 miliardy korun). Zároveň je nejvýdělečnějším filmem letošního roku a celkově je už nyní na 9. místě všech filmů promítaných v Japonsku podle tržeb.

A o čem že film vlastně je?
Je léto a Hodoka, který studuje první ročník střední školy na odlehlém ostrově, utíká z domova do Tokia, kde mu ale brzy docházejí peníze a dostává se do problémů. Každý den prší a počasí je nezvykle pochmurné, stejně jako se jeví chlapcova budoucnost. Živoří v ústraní až konečně dostává práci jako redaktor v záhadném časopisu zabývajícím se nadpřirozenem. Jednoho dne pak na rohu rušné ulice potkává Hinu. Veselou a rozhodnou dívku, která má zvláštní, ale úžasnou schopnost: dokáže zastavit déšť a rozjasnit oblohu…

zdroje:   Crunchyroll,  ANN