Pokemon-guru: Čeští a slovenští hráči bojují o miliony na mistrovství světa v Pokémonech


Na žádost autorů převzato z webu Pokemon-guru.cz.

Pokémony jistě mnozí z vás znají ze svého dětství, kdy běžel animovaný pořad v televizi a sbíraly se všemožné kartičky a figurky. Populární fenomén je tady s námi již přes 20 let a stále má své věrné fanoušky, kteří se aktivně zapojují do akcí od The Pokémon Company. Za posledních pár let Pokémoni zažili svůj velký návrat, a to rovnou dvakrát! Poprvé, když vyšla mobilní hra Pokémon GO, která zabavila miliony lidí, a podruhé se nám Pokémoni ukázali v CGI zpracování v populárním hraném filmu Detektiv Pikachu.

Neoddělitelnou součástí populárního fenoménu je také sběratelská karetní hra, která má svá pravidla a originální herní mechaniky. Pokud například znáte z okolí někoho, kdo někdy sbíral nebo sbírá pokémoní kartičky, existuje i řada jedinců, která s nimi hraje a aktivně se účastní kompetitivních turnajů.

Největším turnajem v karetní hře Pokémon je mistrovství světa, které probíhá jednou do roka. Utkají se na něm proti sobě stovky hráčů z celého světa s jediným cílem – stát se Mistrem světa v karetní hře Pokémon a odnést si tučnou odměnu. Letošní mistrovství světa v Pokémonech probíhá již tento víkend, 16. až 18. srpna 2019 ve Washingtonu D.C. Na hráče čeká výhra 500 000 dolarů, což je zhruba 12 milionů korun.

Do tohoto celosvětového šampionátu je letos kvalifikováno i několik českých a slovenských hráčů. K těm nejúspěšnějším patří například Martin Janouš, Miloslav Poslední, Patrik Bartošovič, Tomáš Just, Šimon Belányi nebo Ondřej Škubal, který v minulosti dokonce vyhrál mistrovství světa v kategorii Junioři. Na minulém MS v roce 2018 skončil Martin Janouš na parádním 9. místě a letos je spolu s Šimonem Belányim horkým favoritem. Mladičký Šimon totiž už letos vyhrál mistrovství Evropy a Internationals v Austrálii. Martin je nejenom zkušeným hráčem a rozhodčím, ale je i Šimonovým trenérem a mentorem, takže tato dvojice bude mít letos hodně pozornosti.

Šimon Belányi, Mistr Evropy v karetní hře Pokémon, spolu se svým trenérem Martinem Janoušem

Cestu za úspěchem našich hráčů na MS můžete sledovat v živém zpravodajství, které bude streamováno na Twitchi. Pro české a slovenské fanoušky je pak připravena psaná reportáž s výsledky a aktualitami z MS 2019, kterou spolu s dalšími zajímavostmi ze světa Pokémonů najdete na Pokemon-Guru.cz.

E-sport a sběratelské karetní hry na turnajové scéně jsou u nás hodně na vzestupu hlavně díky mladším hráčům. Důkazem je nedávné mistrovství světa ve hře Fortnite, na kterém i naši hráči bojovali o 700 milionů korun. Šestnáctiletý Richard „Skailer“ Janeček obsadil 22. místo a teprve čtrnáctiletý Martin „Marteen“ Pátek skončil na 84. místě. Oba si kromě cenných zkušeností odvezli i více než milion korun. Je tedy možné, že o našich mladších, ale i starších hráčích od počítačů a deskoherních stolů uslyšíme více a více.

zdroj:   Pokemon-guru