Malé obytné auto k cestovaní po Japonsku nově v půjčovnách

Léto je tady a s ním i doba dovolených a cestování. Japonsko je známé svou rozsáhlou vlakovou sítí, a ani autobusová doprava nezůstává příliš pozadu. Přesto se najde mnoho překrásných míst, kam se bez auta téměř nemáte šanci dostat, a i v případě půjčení automobilu budete mít problém sehnat ubytování. Pokud jste ale ochotni slevit ze svých nároků a vzdát se části svého pohodlí, máte nyní možnost půjčit si opravdu malé auto, které se za chvíli promění v relativně prostornou ložnici.

A „opravdu malé“ je auto v tomto případě doslova, protože se jedná o model Daihatsu Wake z kategorie kei automobilů. Tyto modely v Japonsku tvoří specifickou třídu nejmenších vozů a jsou striktně omezeny velikostí a objemem motoru.

Momentální limity jsou 3,4 m délka, 1,48 m šířka, 660 ccm objem motoru a výkon 47 kW, což jsou ale maximální hodnoty. Například jedno z nejmenších aut u nás – Citroen C1 má rozměry 3,43 m délka, 1,63 m šířka, 998 ccm objem motoru a výkon 50 kW.

Zároveň mají ale tato auta v Japonsku nezanedbatelné výhody jako daňové úlevy, levnější pojištění a v některých městských oblastech pro ně nemusíte mít jinak povinné parkovací místo.

Půjčovna Niconico rentacar se rozhodla tento model upravit a po složení sedadel a rozložení speciální matrace (dodávané v půjčeném voze) se dostanete na velmi zajímavých 185 cm délky lůžka. To se na první pohled může zdát málo, ale je třeba si uvědomit, že průměrná výška Japonců je 171 cm u mužů a pouhých 159 cm u žen. Navíc ani ve velkých „západních autech“ často po složení sedadel nedosáhnete na více než 210 cm ložné plochy, což při délkách aut blížících se pěti metrům není nikterak slavné. Malé Daihatsu navíc dostalo do výbavy i sadu záclon na všechna okna, a tak se můžete těšit na příjemné soukromí a ani slunce vás ráno jen tak nevzbudí (dokud se v letních měsících nezačnete v uzavřeném voze péct zaživa).

Půjčovna auto propaguje jako skvělou volbu pro outdoorové typy lidí, kteří chtějí chodit po horách, rybařit nebo být v těsném kontaktu s přírodou a hromadná doprava jim tuto možnost neposkytuje. A samozřejmě je zmíněna i úspora peněz, které byste jinak utratili za hotelové ubytování. Pronájem vozu začíná na 10 000 jenech za dva dny a jednu noc a každá další noc vás přijde na 7000 jenů (v přepočtu 2200, resp. 1550 Kč), což působí jako rozumná cena.

V této chvíli jsou tyto upravené „obytné“ vozy k dispozici v několika vybraných půjčovnách Niconico, mimo jiné v Horinóči v Tokiu nebo na letišti New Čitose na ostrově Hokkaido. Obě místa patří k nejlepším výchozím bodům pro cestování autem v Japonsku (podle Soranews24).