Arifureta šokugjó de sekai saikjó jako anime

Letní sezóna klepe na dveře, a tak se dnes podíváme na jeden z nejočekávanějších titulů nadcházejícího čtvrtletí, a to Arifureta šokugjó de sekai saikjó, v překladu Arifureta: Z obyčejného nejsilnějším na světě. Na úvod je asi vhodné zmínit, že se jedná o žánr isekai, tedy přenesení do jiného světa. To je ostatně patrné ze stručného popisu děje podle J-novel clubu, který light novely vydává v anglickém překladu:

Sedmnáctiletý Nagumo Hadžime je typický, průměrný a obyčejný otaku. Ale jeho jednoduchý život probdělých nocí a spaní ve škole se najednou obrátí naruby, když je i s celou třídou spolužáků přenesen do jiného světa! Chovají se k nim jako k hrdinům a jejich úkolem je zachránit lidskou rasu před úplným vyhubením. Co by ale měl být vlhký sen každého otaku, se rychle mění na Hadžimeho noční můru. Zatímco ostatní spolužáci získali nadlidské schopnosti, Hadžimeho povolání, synergista (volně přeloženo jako slučovač nebo přeměňovač), má jedinou schopnost „přeměna“. Kvůli jeho slabosti se mu spolužáci vysmívají a šikanují ho, a brzy proto propadá zoufalství. Bude v nebezpečném světě příšer a démonů schopen přežít jenom se svou lehce nadprůměrnou silou?

Předlohou anime jsou tedy v tomto případě light novely, kterých se prozatím na pulty knihkupectví dostalo celkem devět a desátý díl by měl v Japonsku vyjít 25. června. A i když se jedná v mnoha ohledech o typické isekai, v prodejnosti si tato série vůbec nevede špatně. Kromě novel vychází i manga verze a také spin-off, který má momentálně tři díly.

Anime vzniká ve studiích White Fox a Asread, a i když ve složení štábu došlo k několika změnám, nenajdeme zde příliš zvučná jména. Zajímavější je obsazení sejiú, kde se jako Širasaki Kaori představí Óniši Saori (Danmači – Wallenstein Ais, Saenai Heroine no Sodatekata – Eriri Spencer) a hlavně pak Hikasa Jóko jako Tio Clarce (High School DxD – Rias Gremory, Little Witch Academia – Diana Cavendish).

V současnosti zveřejněné ilustrace a ukázky působí spíše průměrným dojmem, ale pokud si stejnou kvalitu udrží i celé anime, bude se jednat o vizuálně rozumnou záležitost. Doufejme, že si tvůrci dali záležet na akčních scénách, kterých je v Arifuretě víc než dostatek, a také, že nebude zbytečně mnoho času věnováno ečči scénám, protože dějově má tento kousek co nabídnout. Podle ukázek by série měla pravděpodobně pokrývat tři až čtyři light novely, což není úplně ideální, takže uvidíme, jak si s tím tvůrci nakonec poradí. Ještě dodejme, že anime bylo původně plánováno už na loňskou jarní sezónu, ale po kompletní obměně tvůrčího týmu byl seriál odložen a dočkáme se ho tedy nyní.