Velká výstava mangy v Londýně

Britské muzeum zveřejnilo podrobnosti o připravované výstavě mangy v Londýně. Konat se bude od 25. května do 26. srpna letošního roku v Sainsbury Exhibition Galleries a údajně by se mělo jednat o největší expozici mangy mimo Japonsko.

Webové stránky britského muzea výstavu popisují následovně:
Vstupte do obrazového světa, ve kterém se prolíná umění a vypravěčství na největší výstavě mangy mimo území Japonska. Manga je vizuální vyprávěcí forma umění, která se stala globálním multimediálním fenoménem. Zahrnuje příběhy s tematikou od genderu po dobrodružství odehrávající se v reálných i imaginárních světech. Hluboká i hravá expozice prozkoumá globální výzvy a kulturní prolínání mangy. Předvede originální japonskou mangu a její vliv po celém světě od anime po cosplay oblékání. Tato vlivná forma umění baví, inspiruje a vyzývá. A na této průlomové výstavě ožívá jako nikdy předtím.

Expozice bude rozdělena do šesti tematických částí. První má název „Porozumění manze“ a zaměřuje se na kresbu, produkci, to, jak mangu číst, a jazykové prostředky v ní použité. Dále zde najdeme popis rolí editorů a producentů. Druhá část výstavy, „Síla vyprávění“, návštěvníkům ukáže, jak manga tvoří děj pomocí obrazů a jak pracuje s jejich rozložením na prostoru, který je k dispozici. Bude zde k vidění i virtuální verze jednoho z nejstarších japonských manga obchodů Comic Takaoka. Třetí část expozice s názvem „Viděné a neviděné světy“ rozebírá žánry objevující se v manze. Ve čtvrté části se návštěvníci budou moci seznámit s rolí mangy ve společnosti a fanouškovskou komunitou. Najdeme zde proto i Comiket a cosplaye. V páté části na nás bude čekat sedmdesátimetrová zeď s originálními kresbami nejslavnějších autorů a zvětšenými verzemi jejich nejznámějších postav. Mimo jiné zde najdeme mangaky Takemiju Keiko a její Terra e… a Ótomoa Kacuhiroa s jeho Akirou. Zajímavostí je sedmnáctimetrový kabuki závěs z roku 1880. Závěrečná část expozice se zabývá směřováním mangy, různými jejími modifikacemi, průniky do dalších stylů a také je zde zmíněn vliv tohoto média ve světě.

Kromě již zmíněných Takemiji Keiko a Ótomoa Kacuhiroa se na výstavě představí díla následujících autorů: Hokusai, Kjósai, Tezuka Osamu, Akacuka Fudžio, Torijama Akira, Inóe Takehiko, Oda Eiičiro, Hagio Moto a Higašimura Akiko. Dále se v rámci výstavy během června a července uskuteční několik přednášek a jeden workshop o kreslení mangy.

Plné vstupné na výstavu bude stát 19,50 liber, děti a mládež do šestnácti let v doprovodu dospělé osoby mají vstup zdarma. V pátek si budou studenti moci koupit lístek „dva za cenu jednoho“.