První upoutávka na Tenki no ko

Ve středu 10. dubna došlo ke zveřejnění první upoutávky na nový film režiséra Šinkaie Makota, který byl oficiálně oznámen loni v prosinci. Snímek nese název Tenki no ko a k uvedení do kin dojde letos v pátek 19. července. Film distribuuje společnost Tóhó. V hlavních rolích uslyšíme Daigoa Kotaróa a Mori Nanu. Pro oba to bude první zkušenost s animovanou tvorbou. Hudební doprovod složila kapela RADWIMPS, která měla na svědomí hudbu i k režisérovu předchozímu filmu – Kimi no na wa. Scénář byl dokončen v srpnu 2017 a členové kapely byli první, kdo si jej mohl přečíst.

Kromě režie je Šinkai Makoto podepsán i pod námětem a scénářem. Vedle Kimi no na wa. má na svědomí i Hlasy z hvězd a 5 centimetrů za sekundu. Návrhy postav vytvořil Tanaka Masajoši, další z těch, kteří pracovali na Šinkaiově předchozím díle. Mimo to však dělal i na Ano nacu de matteru a Kokoro ga sakebitagatterunda. Tamura Acuši se stal animačním režisérem, což je pro něj na velké filmové produkci poprvé. Tamura je odchovancem studia Ghibli, kde se podílel na animaci filmů jako Cesta do fantazie, Zámek v oblacích a Příběh o princezně Kaguje. Povinností vedoucího výpravy se ujal Takiguči Hiroši, jehož jsme mohli vidět ve filmech Zahrada slov a Hana, Alenka a případ vraždy. Produkci má v rukou studio CoMix Wave Films.

Znám je už také nástin příběhu: Středoškolák Morišima Hodaka se odstěhuje z odlehlého ostrova do tokijské metropole, kde však záhy zjistí, že život ve městě není žádné peříčko. Dojdou mu peníze, a proto je nucen žít velice skromně. Když už se zdá, že to tak dál nepůjde, podaří se mu najít práci redaktora v pochybném okultním plátku. Jednoho dne, který je stejně deštivý jako všechny předchozí, se Hodaka setká s dívkou jménem Amano Hina. Ta ve městě žije se svým bratrem a vládne zvláštní silou, díky níž dokáže rozehnat mračna a zastavit ustavičný déšť. A tímto setkáním se začne odvíjet příběh, který změní podobu celého světa.