Kaidžú no kodomo uvidíme v kinech

Loni v létě byla oficiálně oznámena adaptace mangy Kaidžú no kodomo. Od té doby však nebyly prozrazeny žádné bližší informace. To se změnilo až nyní, kdy jsme se dočkali zveřejnění propagačního obrázku, první upoutávky, základních jmen tvůrčího týmu i hlasového obsazení a vedle toho rovněž data premiéry. Celovečerní film bude do kin uveden ještě letos, a sice v pátek 7. června. Snímek bude distribuovat společnost Tóhó. Projekt režíruje Watanabe Ajumu, známý například režií mnoha filmů s Doraemonem a seriálem Nazo no kanodžo X. Animační práce probíhají pod střechou STUDIO4℃.

Koniši Keniči se ujal návrhů postav, postu předního režiséra animace i pomocného režiséra filmu. Koniši je odchovancem studia Ghibli, kde působil jako animátor. Rovněž se jako animační režisér výrazně podílel na několika filmech Kona Satošiho. Návrhy postav v minulosti vytvořil například pro film Hagane no renkindžucuši: Milos no seinaru hoši. Vedoucím výpravy se stal Kimura Šindži, jehož práci známe z projektů Steamboy, Šašinkan a první série Kekkai sensen. Barevnou paletu vytvořila Itó Mijuki, jako tomu bylo i v případě snímku Žezelotebon.

CG režíruje Akimoto Keničiró. Producentkou projektu je Tanaka Eiko, zakladatelka STUDIO4℃. Hudební doprovod složil Hisaiši Džó, jehož tvorbu jsme mohli slyšet ve filmech Arion, Princezna Mononoke a Příběh o princezně Kaguje. O zvukovou režii se stará Kasamacu Kódži, který se podílel na Giovanniho ostrově a Mary a čarodějné květině.

Stejnojmennou předlohu z roku 2006 má na svědomí kreslíř Igaraši Daisuke. Titul byl publikován v dnes již zaniklém měsíčníku Ikki, který vydávalo nakladatelství Šógakukan. Manga vycházela až do podzimu roku 2011 a vydala na pět svazků. Dívka Ruka (Ašida Mana) se v místním akváriu setká se záhadnými chlapci Umim a Sorou (Išibaši Hiiro a Kubodzuka Airu), kteří byli vychováni moroni. Všichni tři slyší záhadné volání moře. Tím však záhady nekončí, neboť do oceánu spadne meteorit a zároveň s tím z něj zmizí všechny ryby.