Firmy Crunchyroll a Funimation ukončily spolupráci

Firmy Crunchyroll a Funimation, které se specializující na vysílání streamovaného anime, včera oznámily, že po dvou letech ukončí vzájemnou spolupráci, a to k 9. listopadu letošního roku. Obě společnosti ukončením spolupráce ztratí část ze své nabídky. Na seznamu, co „zůstane“ které firmě, se momentálně pracuje a brzy bude zveřejněn. Všechny tituly licencované společně by ale měly být dál sdíleny na obou platformách, a to včetně aktuálně vysílaných sérií. Funimation se nově spojí se streamovací společností HIDIVE , která se od ostatních služeb podle vlastních slov odlišuje možností přepnout mezi cenzurovanou a necenzurovanou verzi či možností zvolit si barvu titulků.

Obě firmy začaly spolupracovat v září 2016. Došlo k přesunu většiny titulkovaných verzí anime Funimationu ke Crunchyrollu a dabovaných opačným směrem a následně k stejnému rozdělení nově společně licencovaných titulů (Crunchyroll – titulky, Funimation – dabing). Konec spolupráce nastal kvůli akvizici Funimationu firmou Sony Pictures, která se pokouší vytvořit novou „globální značku titulkovaných a dabovaných anime“.

Firma Funanimation potvrdila, že pravidelně začne s titulkovanými souběžnými přenosy pravděpodobně od zimní sezóny 2019. Navíc firma očekává brzké spuštění několika stovek titulkovaných anime na FunimationNow ve Velké Británii, Irsku, Austrálii a na Novém Zélandu. Zároveň dodává, že do budoucna plánuje streamovat anime i s jinými než anglickými titulky.

zdroje:   ANN,  Crunchyroll