Dáte si pivo v Ghibli stylu?

I když spotřeba piva v Japonsku v posledních letech pomalu klesá, stále se jedná o jeden z nejpopulárnějších alkoholických nápojů Japonců. Asi nikoho proto nepřekvapí nejrůznější způsoby reklamy, třeba i ve spojitosti s anime.

Tentokrát se mikropivovar Echigo, nacházející se v prefektuře Niigata, rozhodl zaujmout kaligrafickým názvem, který „napsal“ Suzuki Tošio. Tento muž je spoluzakladatelem studia Ghibli a producentem několika slavných filmů včetně legendárního snímku Můj soused Totoro. Symbol „遊“ se vyslovuje „jú“ a přeložit ho můžeme jako „hra“ nebo „zážitek“. Sám autor o kaligrafii prohlásil: „Vážně se mi to povedlo. Ani se mi nechtělo věřit, že jsem to napsal já. Vůbec se v tom neprojevila moje vrozená nezbednost.“

Aby nezůstalo pouze u názvu nápoje, nachází se na etiketě zajímavá ilustrace velkého Totora z již zmíněného filmu. Kromě malých půlměsíčků má tento Totoro na břiše několik kandži znaků, které jsou podpisem Suzukiho Tošia. Autorem obrázku ani nápisu ovšem není Tošio, ale jeho slavný kolega Hajao Mijazaki. Je krajně nezvyklé, aby se pod vaše dílo podepsal někdo jiný. Ale ruku na srdce: kdo z vás by odmítl, kdyby to měl být sám Mijazaki?

A nakonec to nejdůležitější. Tuto speciální pivní edici si můžete objednat pouze na e-shopu. Balení šesti lahví vás přijde na 4320 jenů (přibližně 900 Kč) bez poštovného. I když je kaligrafie a podpis i na dárkové krabici, jde především o sběratelskou záležitost. A perlička na závěr: na stránce v e-shopu se můžeme dočíst, že se „jedná o autentické pivo plzeňského typu s osvěžující plnou vůní sladu a chmele v českém stylu“. Ochutnáte?

zdroj:   soranews24