Nová kampaň proti pirátění mangy

Není žádná nová věc, že se v Japonsku usilovně snaží bojovat proti pirátění mangy, a pravidelně se ozývá například Asociace pro distribuci tvorby v zahraničí (CODA), která realizuje projekty japonské vlády proti šíření mangy a anime. Na kampaň proti pirátům se nyní vydali i velké distribuční společnosti, které sjednotila organizace Shuppan Kouhou Center, které funguje jako středisko pro poskytování informací o publikacích.

Organizaci se podařilo nabrat vydavatele Shogakukan, Shueisha, Kodansha a Kodakawa, takže skutečně velkou část trhu s otaku zbožím. Na začátku srpna jsme se tak dočkali tweetu od časopisu Šúkan Šónen Jump, který si můžete prohlédnout pod článkem. Shueisha v něm zmiňuje, že by jejich čtenáři měli přestat koukat na nelegální stránky a více podporovat tvůrce, aby mohla vznikat nová manga.

Odkaz ve zmíněném tweetu pak vede na stránku kampaně, v níž se uvádí, že Japonsko ztrácí tímto způsobem hodně peněz a nelegální stránky se naopak obohacují skrz reklamy a placené členství. Na stránce je také umístěna čtyřpanelovka, ve které se postupně autoři, editoři, prodejci a čtenáři dozvídají, že manga průmysl umírá právě díky nedostatku prodaných výtisků. Tento výrok je samozřejmě trochu přehnaný, jelikož se trh s mangou meziročně poměrně pravidelně rozrůstá.

zdroj:   SoraNews24