Mangaka se rozpovídal o svém hrozném platu

Býti začínajícím mangakou není procházkou v růžovém sadu, ale spíše to připomíná podobnou situaci, se kterou se setkávají řadoví animátoři v anime průmyslu. Strasti svého živobytí se na Twitteru rozhodl popsat mangaka s pseudonymem Canned Beef, který mimo jiné působí i jako autor dódžinši zaměřených hlavně na dospělé publikum. V nedávné sérii tweetů kromě odchodu z práce popsal v podstatě celou svou existenční krizi.

Canned Beef se rozpovídal, že měsíčně dostával asi 80 000 jenů (přibližně 16 000 korun), což je hluboko pod japonskou minimální mzdou, která se pohybuje někde okolo 150 000 jenů. Odměňován byl na základě publikovaných stránek, za jednu pak dostával asi 7 000 jenů. Redakce blíže neurčeného plátku (pravděpodobně se však jedná o 18+ časopis Comic Kairakuten) podle jeho slov zamítla asi 200 stránek nejrůznějších návrhů a nikdy za ně neviděl ani korunu. Jeho návrh, že by je mohl vydávat i v jiných časopisech u stejného vydavatele, byl odmítnut s tím, že není ještě dostatečně slavný.

Posledním hřebíčkem do rakve pak byl pravděpodobně přístup redakce k jeho účasti na Comiketu, která mu jistě vydělala daleko víc peněz než oficiální tvorba. Jeho editor byl prý vděčný za to, že ho dódžinši činnost dělá slavnějším, ale zároveň dodal, že by měl přestat být takovou „dódžin pijavicí“. Posléze pak ještě Canned Beef na Twitter umístil jednu ze svých zamítnutých ilustrací, kterou si můžete prohlédnout pod článkem.

Canned Beef jistě není prvním a ani posledním mangakou, který se ocitl v podobné situaci, a není neobvyklé, že si začínající tvůrci pomáhají prodejem svých dódžinši. V dnešní době však mají autoři trochu štěstí v tom, že je mohou fanoušci podporovat přímo ať už někde na Patreonu, či na dalších službách, jako je Pixiv Fanbox.

Máte oblíbené české či zahraniční umělce, které podporujete? Nebo jste naopak proti? Napište nám do komentářů váš názor.

zdroj:   SGCafe