Jak Mijazaki ovlivnil i Stevena Spielberga

Steven Spielberg, který se osobně zúčastnil japonské premiéry svého nejnovějšího filmu Ready Player One, se poté setkal s japonskými studenty filmu a příbuzných oborů. Spielbergův film je podle fotografií, které se prozatím objevily na síti, plný odkazů na nejrůznější kultovní filmy a seriály. Z anime se v něm objevují Mechagodzilla, RX-78-2 Gundam a slavná motorka z filmu Akira.

Americký režisér také futuristický motocykl zmínil jako svou nejoblíbenější japonskou „postavu“. „Miluji ten stroj,“ řekl doslova. Potom přiznal, že na druhém místě je pro něj Mechagodzilla. Na japonských filmových tvůrcích nejvíc obdivuje jejich kreativitu, speciálně pak Mijazakiho fantaskní světy a jeho vypravěčské schopnosti. Podle Spielberga je Sen to Čihiro no Kamikakuši (Cesta do fantazie) jeden z nejlepších animovaných filmů všech dob, pravděpodobně lepší než kterýkoliv z Disneyho filmů!

Spielberg pokračoval: „Musel jsem se s ním (Mijazakim) potkat. Vzal jsem dceru do Tokia a před jedenácti nebo dvanácti lety jsem se s ním setkal. Bavili jsme se o tom, co vzniká jako první – příběh, nebo postavy. A on mi řekl, že příběh jsou postavy. Pro něho jsou postavy příběh.“ V Mijazakiho filmech totiž není nejdůležitější zápletka, ale centrálním motivem jsou postavy a jejich rozvoj. Proto se pak filmy stávají velmi osobní a divák příběhy hlavních hrdinů prožívá intenzivněji. Podobný přístup se objevuje i ve Spielbergových posledních filmech, což může být způsobeno právě setkáním s jeho slavným japonským protějškem.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.