Uzavření animační společnosti Studio Wanpack

Animační společnost Studio Wanpack na svých webových stránkách zveřejnila zprávu, v níž informuje o brzkém ukončení své existence. Za rozhodnutím stojí úmrtí zakladatele a ředitele společnosti Jamady Kódžiho, který náš svět opustil 2. ledna 2018. Studio bude oficiálně uzavřeno 28. února, čímž se završí jeho čtyřiadvacetiletá historie. Jamada Kódži začínal v osmdesátých letech jako animátor. Podílel se mimo jiné na filmu Čódžikú Jósai Macross – Ai Oboete Imasuka z roku 1984. V roce 1993 pak založil Studio Wanpack.

Wanpack fungoval především jako externí animační podpora pro ostatní studia a jejich projekty. Společnost na objednávku zajišťovala obrazové scénáře, epizodní režii, animační režii a animaci. Čas od času se postarala i o kompletní epizodu. Ambice produkovat vlastní projekty však studio nikdy nemělo, a to i přesto, že disponovalo více animátory než drtivá většina ostatních animačních studií. Externí podpora ostatních byla hlavní devízou společnosti. Po jejím uzavření se v průmyslu objeví díra, kterou po čase nejspíše nahradí nová společnost, která vstane z popela Studia Wanpack s jiným producentem v čele. Než se tak stane, bude se průmysl muset obejít bez silného hráče, který o práci v současné době uspěchaných produkcí nikdy neměl nouzi.

Vzhledem k tomu, že studio na svých stránkách zveřejňovalo zakázky za minulé měsíce, nevyhnuly se mu drobnější přešlapy. Například loni v srpnu ve svém přehledu společnost uvedla, že pracovala na čtvrté epizodě pokračování seriálu Amanču!, jehož existence však byla oficiálně oznámena až o necelé čtyři měsíce později.