Na co se těší redakce v zimě 2018

Těsně před zahájením zimní sezóny nového roku přicházíme s přehledem sérií, které se nám zamlouvají. Kompletní přehled všeho, co bude vycházet, naleznete například na Anidb. Jako vždy je zimní sezóna o něco slabší a čeká na nás bezmála 50 sérií. Některé, které najdete i v našem přehledu, už vychází oficiálně pod záštitou Netflixu. Samozřejmě nechybí i pokračování, fanoušci se mohou těšit například novou sérii Dagaši Kaši a Overlord a i v této sezóně se dočkáme zástupce z věčně populárního isekai žánru ve formě anime Death March kara Hadžimaru Isekai Kjósókjoku a Marchen Madchen.

You Say
Devilman: Crybaby
visual
Osobitému režisérovi Juasovi Masaakimu byla svěřena nová adaptace proslulé hororové mangy z pera Nagaie Góa. Desetidílný seriál si klade za cíl převyprávět děj své předlohy. Zveřejněné materiály napovídají, že scénář, který měl plně ve svých rukou Ókóči Ičiró, se nebál přetvořit uspořádání děje. Seriál měl být původně zveřejněn až zkraje jara, ovšem jelikož produkce je již několik měsíců hotova, distributorům nic nebrání seriál vydat nyní. Díky tomu známe i přičinění jistých tvůrců, kteří na projektu pracovali. Někdejší člen Gainax týmu, Šimojama Tomohisa, měl podle všeho sám animovat celou epizodu. Obdobně se o jednu z dalších epizod postaral skvělý animátor Kodžima Takaši, který pro „svou“ epizodu nakreslil obrazový scénář, režíroval ji i sám animoval. Kodžimův kamarád a rovněž mistr animátor Ošijama Kijotaka by měl minimálně jednu epizodu režírovat a nakreslit pro ni obrazový scénář. Pravděpodobně se postaral i o animační režii a zcela jistě i sám část animoval, ovšem na sólovou jízdu nejspíše neměl kvůli dalším povinnostem čas. Budeme-li věřit slovům režiséra Juasy, pak hudební doprovod Ušia Kensukeho bude rovněž stát za to.
Darling in the Franxx
intro_pic
Další seriál, který se bude vysílat jindy, než bylo v původním plánu. Na rozdíl od předchozího titulu je to zde důvod k obavám, neboť projekt měl v televizi podle všeho zahájit až na jaře, avšak producenti se jej rozhodli nasadit dříve. Produkce však ani zdaleka není hotova a kdoví, zdali takový posun dokáže seriál dlouhodobě ustát. K tragédii pravděpodobně nedojde, jelikož projekt stojí na silných a schopných jménech. Režisér Nišigori Acuši k seriálu přitáhne spoustu svých známých, kteří se kdysi setkali v Gainaxu, jejichž část dnes působí ve studiu Trigger. Další talenty se objeví díky jeho známostem ze studia A-1 Pictures. Na jedné vlně se je pokusí udržet návrhář postav a přední režisér animace Tanaka Masajoši, zatímco veškerou akční složku má pod dohledem Imaiši Hirojuki. Uvidíme, jak se s nepřízní osudu poperou.
Micuboši Colors
main
V případě Micuboši Colors sice jména tvůrčího týmu neslibují žádné velké divy, ovšem samotný námět tří základoškolaček snažících se bránit své město před „nebezpečím“ a vyhýbat se přitom místnímu policejnímu strážníkovi zní zábavně, což potvrzuje stejnojmenná předloha kreslíře s pseudonymem Kacuwo.
Violet Evergarden
mainvisual02
Po roce nás čeká další televizní projekt studia Kyoto Animation. Zatímco loňský Kobajaši-san Či no Maidragon byl z produkčního hlediska na KyoAni mírně uspěchaný, Violet Evergarden je pravý opak. První epizoda měla mezinárodní předpremiéru již půl roku před svým odvysíláním v televizi. Japonská předpremiéra zkraje prosince pak uvedla rovnou první tři epizody a lze předpokládat, že nechybí příliš, aby byl seriál zcela hotov. Obrazového scénáře i režie první epizody se ujal Išidate Taiči, režisér celého projektu. Druhou epizodu zpracovala Fudžita Haruka, pomocná režisérka seriálu. Epizody třetí se ujal Kitanohara Norijuki. Animační režii pro první epizodu měla na starosti sama návrhářka postav Takase Akiko, druhou epizodu sjednocovala Ueno Čijoko a třetí pak Mjóken Júko. Uvidíme, zdali narativní složka dostojí produkční síle projektu.
B: The Beginning
mainvisual
V březnu se dočkáme první oznámené originální Netflix anime produkce. Pod námětem je podepsán slavný animátor Nakazawa Kazuto, který se ujal i režie, návrhů postav a i role předního režiséra animace. Zatímco Nakazawova animátorská zručnost je nepopiratelná, s jeho režisérskými pokusy je to poněkud odlišné. Hned v jeho prvním pokusu se mu podařilo vytvořit geniální kraťas Kigeki, na jehož brilanci se mu však v žádném z jeho dalších projektů nepodařilo navázat. Uvidíme, jak se mu povede zde, kde mu k ruce bude režisér Jamakawa Jošiki. Už jenom díky Nakazawově přímému dozoru nad animací se není čeho bát a seriál by měl nabídnout solidní vizuální stránku. Stejně jako v předchozím případě u Violet Evergarden bude na scénáři, aby držel krok. Ten sepsal Išida Kacuja, který doposud pracoval spíše jako produkční asistent. Hudební doprovod složil Ike Jošihiro.
Hakumei to Mikoči
11_3
Adaptace velice zábavné mangy kreslíře Kašikiho Takuta, které se zhostilo animační studio Lerche. Může nás těšit, že se režie ujal Andó Masaomi, což je asi nejkompetentnější z režisérů, kteří s Lerche často spolupracují. Tvůrčí tým jako takový není složen z žádných velkých jmen. Předloha je ovšem natolik silná, že by měla adaptaci udržet nad vodou, i pokud se nebude pouštět do žádných velkých invencí.