Kryptoměny se začínají prosazovat i v anime průmyslu

V posledních pár letech se čím dál tím více mluví o kryptoměnách, a bylo tak jen otázkou času, kdy tyto technologie prosáknou v nějaké formě také do anime průmyslu. A vypadá to, že ten čas právě nadešel – v posledních dnech se objevily zprávy rovnou o třech projektech.

Jako první s vlastní měnou přišla společnost Tokyo Otaku Mode, která prodává zboží s anime tematikou do celého světa a která rovněž stojí za facebookovou stránkou šířící novinky o anime a Japonsku. A co je účelem měny? Díky bločenkové technologii, „novém způsobu pro demokratizaci“, má Otaku Coin spojit fanoušky anime s jejich tvůrci a dalšími relevantními osobami přímo, bez jakéhokoliv prostředníka. Za samotnou měnou sice stojí Tokyo Otaku Mode, nicméně v týmu pro přípravu měny jsou i různé osobnosti z anime průmyslu, jako například Maki Taró. Ten se podílel na produkci řady anime, například všech tří sérií Nodame Cantabile nebo na sérii DanMači. Této měny bychom se měli dočkat již letos v létě.

Video popisující Otaku Coin:

Jak jsme ovšem zmiňovali v úvodu, tento projekt není jediný. Před pár dny vstup do světa kryptoměn ohlásil i Jamamoto Jutaka, mezi fanoušky známý pod přezdívkou Jamakan. V anime průmyslu se proslavil jako režisér sérií Suzumija Haruhi no Júucu, Lucky Star a dalších. Ten stojí za kryptoměnou nazvanou Twilight Coin, jejíž účel je téměř stejný jako v případě Otaku Coinu – umožnit přímou podporu anime průmyslu. Fanoušci by si mohli zakoupit virtuální měnu, pomocí které by přímo podpořili své oblíbené tvůrce. V ideálním případě by měna pomohla rozvoji anime v Japonsku a vylepšila pracovní prostředí animátorů. Projekt je zatím v testovací fázi, není tedy jasné, kdy se dočkáme jeho realizace.

Třetí osobností, která se zapletla do kryptoměn, je japonský umělec GACKT. V jeho případě se však nejedná o vytvoření nové měny. Má se totiž stát strategickým poradcem pro Asii nově vznikajícího projektu SPINDLE. Ten sice není zaměřen přímo na anime průmysl, nicméně taktéž má v plánu zbavit se centralizované autority a dát více lidem možnost být investory. Sám GACKT je zastáncem kryptoměn, již dříve na Twitteru a svém blogu koncept kryptoměn obhajoval. Podle jeho názoru se jedná o takovou revoluci, že už není otázkou, jestli kryptoměny nahradí standardní banky, ale pouze kdy se to stane.

Princip fungování Otaku Coin: