Gundam 0080 na Blu-ray

Šestidílné OVA Kidó Senši Gundam 0080: Pocket no Naka no Sensó se již brzy dočká remasterovaného vydání na discích Blu-ray. Oficiální datum, kdy půjde BD krabice do projede, bylo stanoveno na letošního 29. srpna. Krabice bude k dostání po dobu jednoho roku, posléze vydavatel přestane do obchodů dodávat nové kopie. Box bude obsahovat všech šest epizod a dalších dvacet minut bonusového materiálu, mezi nějž patří například krátký film „ALL THAT GUNDAM“ vytvořený k desátému výročí značky, čisté verze openingu i endingu, upoutávky i reklamy a několik hudebních klipů. Ke čtvrté a šesté epizodě byl nahrán nový zvukový komentář, který poskytli seijú Namikawa Daisuke, Cudžitani Kódži a Hajašibara Megumi.

Mezi další materiály patří stostránková brožura „0080 Creation Archives“, která vedle náčrtů a ilustrací nabídne rozhovory se členy tvůrčího týmu, jako byli Takajama Fumihiko, Izubuči Jutaka, Akitaka Mika, Iso Micuo, Horiguči Šigeru, Nakajama Kótaró a Učida Kendži. Aby toho nebylo náhodou málo, bude obsahem ještě doprovodný román Chris ga Miru Jume, který v roce 1988 napsal Jamaga Hirojuki. Krabice vyjde kupujícího na 15 000 jenů (cca 3 000 korun).

Režii má na svědomí Takajama Fumihiko, jenž byl jedním z nejaktivnějších epizodních režisérů anime Čódžikú Jósai Macross. Scénáře ke všem epizodám napsal Jamaga Hirojuki, autor filmu Óricu Učúgun: Honneamise no Cubasa. Osobitý ilustrátor Mikimoto Haruhiko nakreslil návrhy postav. Izubuči Jutaka se postaral o všeobecné návrhářské práce. Robotické jednotky navrhoval Ókawara Kunio. Studio Sunrise zařídilo animační stránku věci, zatímco společnost Bandai se postarala o distribuci.

Hudební doprovod složil Kašibuči Tecuró, který spolupracoval i na OVA Sódžú Senši Psychic Wars. V hlavních rolích se objevili Namikawa Daisuke, Cudžitani Kódži a Hajašibara Megumi. Namikawa namluvil Alfreda Izuruhu, jedenáctiletého školáka, který se připlete do nebezpečí, aniž by si to uvědomoval. Cudžitani namluvil Bernarda Wisemana, mladého infiltrátora ze Zeonu. Hajašibara propůjčila hlas Christině Mackenzie, testovací pilotce z Federace. Osudy těchto i dalších postav se propletou v příběhu, který jednoho malého kluka naučí, že válka není taková legrace, jak by se mohlo v dětských očích zdát.