Iso Micuo se vrací s novým originálním projektem

lespiratesdelareunion01Od čtvrtka 7. července se až do neděle 10. července koná v Paříži každoroční akce Japan Expo, na níž se vedle příznivců japonské populární kultury ukazují i její tvůrci. Informační blog Catsuka informoval z dění, že se na akci objevil i Iso Micuo, který zde oznámil svůj nový projekt. Půjde o celovečerní film nazvaný Les Pirates de la Réunion, le réveil des dodos (v překladu „Znovushledání pirátů, návrat dodů“), který bude vznikat v koprodukci Francie a Japonska. Datum premiéry a tvůrčí tým budou odhaleny až později.

O animační stránku věci se postará studio Japiko Animation, které sídlí v Tokiu. Společnost v roce 2012 založili tři producenti Eddie Mehong, Jean-Louis Vandestoc a Séverine Varlette. Studio pracovalo například na na krátkém filmu URBANCE, který režíroval Joel Dos Reis Viegas. O režii animace se postaral Šimizu Hiroši. Projekt byl částečně financován skrze Kickstarter.

Iso Mitsuo začínal v osmdesátých letech jako animátor například na Kidó Senši Gundam 0080 Poket no Naka no Sensó. Postupně se vypracoval na jednoho z technicky nejzdatnějších animátorů v branži. Velkou pozornost vzbudily jeho scény ve filmech Ghost in the Shell a Šinseiki Evangelion Gekijouban: The End of Evangelion. K režii tvůrce přičichl v roce 2002 u projektu RahXephon, kde se u patnácté epizody ujal scénáře, obrazového scénáře, režie i části klíčové animace. V roce 2007 se začal vysílat jeho vysněný projekt Dennó Coil, který vytvořil jako hlavní scénárista i režisér. Seriál vznikal za podpory kreativního producenta Marujama Masaoa u studia MADHOUSE a vydal na šestadvacet epizod. Po dokončení tvůrčího procesu se však Iso na několik let odmlčel. Tvořil pouze sporadicky jako klíčový animátor u filmů Učú Šó e jókoso a Giovanni no Šima. U loňského filmu Hana to Alice: Sacudžin Džiken pracoval jako animační asistent. Nyní se však Iso s novým filmem plně vrací k tvorbě. Před několika dny si otevřel i twitterový účet.

zdroj:   Catsuka