Recenze mangy All You Need Is Kill

aynikNakladatelství Crew se rozhodlo vydat svou první jednosvazkovou mangu a volba padla na titul All You Need Is Kill neboli Stačí jen zabíjet. Tato sci-fi manga je adaptací light novely stejného jména od Sakurazaky Hirošiho stejně jako úspěšný hollywoodský film Na hraně zítřka s Tomem Cruisem. Nás ale zajímá právě české vydání této manga adaptace.

Příběh je vlastně jakousi variací na slavnou klasiku Na hromnice o den více s Billem Murraym, ovšem místo komedie se dočkáváme dramatického sci-fi akčňáku. Hlavním hrdinou je voják zelenáč Kirija Keidži, kterého zrovna čeká jeho první bojová akce proti Mimikům, nestvůrám, které hodlají vyhladit lidstvo, a nedá se říci, že by jejich snaha nepřinášela žádné ovoce. Keidžimu se den před jeho první misí zdá o oné nadcházející akci sen, ve kterém se ovšem vítězství nedožije. Jak si ale začne uvědomovat, nejednalo se o pouhý sen. Ve skutečnosti se nějakým způsobem dostal do časové smyčky a je tak odsouzen stále dokola prožívat onu hroznou bitvu, při které pokaždé přijde o život. Keidži ale nehodlá jen trpět v tomto pekle. Místo toho se rozhodne, že svůj zdánlivě nekonečný čas na bojišti využije ke zlepšení svých bojových schopností, aby se z něj stal mocný voják, doufaje, že při přežití bitvy se dostane z časové smyčky a k tomu se stane neporazitelným protivníkem smrtících nestvůr. Neunikne ale pozornosti Rity Vrataski, nejsilnějšímu vojákovi lidstva přezdívané Bojová čuba, která toho o Keidžiově situaci ví víc, než se může zdát. Už ale dost prozrazování. Příběh možná může ze synopse znít poměrně prostě, má ale drive, je překvapivě chytrý, vypointovaný skvěle vygradovaný a nechybí ani vydařené zvraty.

Pohled na stránky jen podtrhuje kvalitu mangy jako takové. Ilustrace si vzal na paškál Obata Takeši, který je známý především kresbou i u nás vydaného Zápisníku smrti. Tentokrát ovšem dostal Obata šanci pořádně se předvést a té také využil. Obata má velice příjemný a přehledný styl kresby, který se snad nikomu nemůže protivit, a jeho designem postav nelze urazit. Když ale dojde na akci, konečně je naplno odkryt jeho talent. Kresba akčních pasáží podtrhává dusnou a nemilosrdnou atmosféru, je úchvatná, drsná a vaše oči se v běsu boje rozhodně neztratí. Ne každý mangaka zvládá bez problému nakreslit přehlednou akci, Obata je ale ve svém živlu. Zmínku si dozajisté ještě zaslouží vzhled samotných Mimiků. Anglický výraz „creepy“ je vystihuje dokonale. Tyto nestvůry jakoby vypadly z hororu. Jedná se o jakési levitující obrněné koule, které mají i přes svou inteligenci v očích jistou primitivnost, z jejich odporně trčících zubisek běhá mráz po zádech, a jejich způsoby zabíjení jsou na pohled nepříjemné a velmi účinné.

Překladu se opět chopila dvorní stálice Crwe Anna Křivánková, tudíž si jednoduše není na co stěžovat. Podobně to je i s editací, která je prostě geniální. Jednoduše profesionální práce, které není co vytknout. Ohromný plusem tohoto českého vydání je ale především formát knihy. Nejenže se jedná o bichli, která má přes 400 stran, ale díky rozměrům 21,5 × 14,5 se svou velikostí All You Need Is Kill stává největším svazkem nakladatelství Crew a může se tak v tomto ohledu rovnat i s mangami ze stáje nakladatelství Hanami. Zamrzí pouze několik inkoustem zašpiněných stránek, nejspíše vinou tiskárny. Nejedná se sice o nic hrozného, ale přece jen to není zrovna vzhledná ozdoba. Lze jen doufat, že touto vadou netrpí mnoho výtisků.

All You Need Is Kill – Stačí jen zabíjet je výhra. Před přečtením mě kniha nechávala chladným a očekával jsem pouze obyčejné akční béčko nebo něco ve stylu Gantze. Crew ovšem výběrem překvapila a musím uznat, že jsem se náramně bavil a celý svazek přečetl jedním dechem během dlouhé cesty vlakem. Ano, 549 korun není zrovna málo, ale při množství stránek, parametrech knihy a kvalitě mangy jako takové se jedná o dobrou investici. Rozhodně nebudete litovat peněz ani času. Osobně jsem si po dočtení přál vrátit čas a přečíst si knihu znovu jako poprvé.