Dókjúsei si v kinech ještě pobude

news_xlarge_bddvdc00320. února měl ve vybraných japonských kinech premiéru snímek Dókjúsei (v překladu „Spolužáci“), který vychází ze stejnojmenné mangy od autorky Nakamury Asumiko. Film byl uveden v jednačtyřiceti kinech, kde se promítal po třiačtyřicet dní. Za tuto dobu vydělal přes dvě stě milionů jenů (v přepočtu 43 000 000 Kč) za bezmála sto třicet pět tisíc prodaných lístků. Distributor Aniplex se po skvělých číslech rozhodl prodloužit pobyt filmu v kinech, jejichž počet byl rovnou navýšen na celých šedesát. Na pevných médiích se film dostane do prodeje 25. května.

Autorka předlohy, Nakamura Asumiko, se krátce po premiéře na Twitteru zmínila, že byla animovanou adaptací unesena a přeje si ji vidět znovu a znovu. Snímek dlouhý šedesát minut vznikal u studia A-1 Pictures pod režijním dohledem Nakamury Šóko. Hajaši Akemi nakreslila návrhy postav, zatímco Nakamura Čieko se postarala o výpravu. Ošio Kótaró složil hudební doprovod a společně s Ozaki Júkim spolupracoval na doprovodné písni.

Předloha z roku 2006 začíná při hodině hudební výchovy, kdy si Kusakabe Hikaru všimne, že jeho spolužák Sadžó Rihito nezpívá. Domyslí si, že Rihito jednoduše nemá zpívání nijak v lásce, což se ukáže být mylným předpokladem, když ho po škole uvidí, jak o samotě cvičí právě zpěv. Bezmyšlenkovitě na Rihita zavolá, čímž se začne odvíjet jejich společný příběh. V roli Hikarua uslyšíme Kamiju Hirošiho a jeho spolužáka Rihitu namluví Nodžima Kendži.