Jubilejní dvacáté udílení Cen Tezuky Osamua

Hanagami_SharakuWebový informační portál Asahi Šimbun v pátek 26. února slavnostně zveřejnil nominace na jubilejní dvacátý ročník udílení Cen Tezuky Osamua. Ceny, sponzorované právě novinami Asahi Šimbun, si kladou za cíl odměnit autory, kteří navazují na vypravěčský styl Tezuky Osamua. Sedm kandidátů pro hlavní kategorii, jejichž názvy byly nyní zveřejněny, vybrala porota na základě návrhů zasílanými lidmi z oboru a knihkupci. Výsledky budou odhaleny začátkem dubna. Předávací ceremonie následně proběhne 29. května.

Orange kreslířky Takano Ičigo loni vyvrcholilo svým pátým svazkem a uvedením filmové adaptace do kin. Vedle ní rovněž vzniká pod vedením Hamasaki Hirošiho i animovaný seriál, jehož premiéru máme očekávat letos v létě. Kodoku no Gourmet vydal svůj první svazek v roce 1997 a loni na něj autorská dvojice po letech navázala pokračováním, díky čemuž mohlo dojít k nominaci. Na stejné lodi se nachází i Jocubato!, jejíž nový svazek minulý rok vyšel po dvou a půl roční prodlevě. Jednosvazkový Hanagami Šaraku vycházel nepravidelně mezi lety 2003 a 2009. Sborně v knize však byly kapitoly publikovány až loni v březnu.

Manga Autor
orange Takano Ičigo
Golden Kamui Noda Satoru
Kodoku no Gourmet Kurumi Masajuki a Taniguči Džiró
Čihajafuru Suecugu Juki
Čó no Mičijuki Takahama Kan
Hanagami Šaraku Ičinoseki Kei
Jocubato! Azuma Kijohiko

Naposledy bylo nominováno devět titulů. Hlavní cenu si odnesla Hoši Joriko za dvousvazkovou mangu Aizawa Riku o čtrnáctileté dívce, která se dokáže na povel rozplakat, čehož děvče využívá, aby dosáhlo čeho chce. V předchozích ročnících na hlavní cenu dosáhly mangy jako Historie Iwaaki Hitošiho, Hjóge Mono od Jamady Jošihira, Šissó Nikki od Azumy Hidea, Helter Skelter od Okazaky Kjóko a další.