Ceny Kódanšy 2015

img000001V úterý 12. května vydalo nakladatelství Kódanša tiskovou zprávu oznamující letošní vítěze již 39. ročníku Cen nakladatelství Kódanša za mangu. První ročník proběhl v roce 1977, kdy si cenu za mangu pro chlapce odnesl Tezuka Osamu za série Black Jack a Micume ga Tóru. V kategorii mangy pro dívky zvítězily Waki Jamato za sérii Haikara-san ga Tóru a dvojice autorek Kjoko Mizuki s Jumiko Igaraši za Candy Candy.

Vítězové obdrží bronzovou sošku a milion jenů, což je v přepočtu přibližně dvě stě tisíc korun. Letošní porota byla sedmičlenná a tvořili ji mangakové Andó Júma (Psychometrer Eidži), Kobajaši Mijuki (Kitchen no Ohime-sama), Fudžisawa Tóru (Great Teacher Onizuka), Fudžišima Kosuke (Aa! Megami-sama!), Maekawa Takeši (Tekken Činmi), Mita Norifusa (Investor Z) a Jamašita Kazumi (Concerto).

Hlavní cenu pro mangu si odnesl autor i kreslíř Nihei Cutomu za svou sérii Sidonia no Kiši, jež se každý měsíc objevuje na stránkách časopisu Afternoon. Manga byla zadaptována do anime, jehož druhá série se aktuálně vysílá každé pondělí ve dvě v noci na stanici TBS. Cenu za mangu pro chlapce si odnesli hned dva autoři, a sice Suzuki Nakaba za Nanacu no Taizai a Watanabe Wataru za Jowamuši Pedal. Obě série vycházejí každý týden, ovšem na stránkách odlišných časopisů.

Cenu za mangu pro dívky získala Umino Cunami za své dílo Nigeru wa Hadži da ga Jaku ni Tacu, které vychází každý měsíc v časopise Kiss. Cena za mangu pro nejmenší se letos neudílela, jelikož je dle vyjádření pořadatelů zahrnuta již v manze pro chlapce. Byla však udělena zvláštní cena, již si zasloužila manga Cooking Papa autora Uejamy Točiho, která letos slaví již třicet let od svého zahájení a má vydáno sto třicet svazků.

zdroj:   Kódanša