Rozhovor s AMzone

amzoneInternet zrovna nepřekypuje českými youtubery. Na české scéně se ovšem dokázali uchytit dva kluci, kteří se ve svých videích zaměřují na anime a mangu. Toren a Iky jsou obyčejní hoši, které zná značná část otaku komunity. Na svém kanále AMzone CZ, který odebírá přes 2 300 uživatelů, recenzují anime a mangu a rozebírají vše s tím související. Tito sympaťáci sice nemají moc volna, ale na rozhovor pro Konatu si čas s radostí udělali.

Začneme osobněji. Jak byste popsali váš vztah?
Toren
: Náš vztah je úplně krásně zdravě heterosexuální. Trošku to klouže k hranám nezdravosti, ale ještě pořád se Iky drží.
Iky: Ze začátku nám lidi opravdu hodně psali, jak jsme teplý, ale pak jsme si řekli, že to nemá cenu řešit a byli jsme rádi, že nám napsali nějaký komentář.
Toren: Taky je vtipné, že se nás spousta lidí ptá, jestli nejsme bráchové. To nám přijde šílený, protože nemůžeme vypadat rozdílněji. Ale prostě známe se dlouho, máme mezi sebou tu správnou chemii a jsme dobří kamarádi.

Jak jste se dostali k natáčení videí?
Toren
: Původně to začalo mým blogem, na který jsem psal dojmy z mang, a Iky mi navrhl, že bych to mohl převést do video podoby. Ono se tohle tehdy zrovna rozrůstalo na Youtube a já jsem si řekl proč ne, ale sám jsem do toho nechtěl, tak jsem přibral ještě Ikyho. Nestálo za tím žádné velké plánování.

Co pro vás znamená váš kanál dnes?
Toren
: Díky tomu kanálu jsem si našel strašně moc skvělých kamarádů a ve výsledku se teď můj život z poloviny točí kolem AMzone. Snažím se s těmi lidmi komunikovat, odpovídat na komentáře a jak jen to jde natáčet videa. Možná to zní jako klišé, ale kamarádi z AMzone jsou pro mě jako rodina a tlačí mě to kupředu, protože je nechci zklamat.
Iky
: Máš úplnou pravdu. Já sice nejsem tolik komunikativní a neodpovídám na ty komentáře, protože jsem líný, ale všechno čtu a rád se s těmi lidmi setkám, když máme sraz. Jsem za ty lidí rád úplně stejně jako Toren. Vlastně nám ani tolik nejde o sledovanost našich videí, ale o ten feedback. Je to hezké, když si někdo udělá těch 5 minut času a napíše pro nás komentář nebo nám dá alespoň ten lajk.

Čeho chcete svými videi dosáhnout?
Iky
: Jsme rádi, že jsme navázali spolupráci s Crwí a děláme tak občas recenze na jejich mangy. Spousta lidí totiž neví, že u nás něco vychází a stěžují si, že nemají co koupit a číst, takže si myslím, že je to dobrý zpropagovat.
Toren
: Já jsem spokojen, když my něco doporučíme a někdo se na to díky nám podívá a děkuje nám za doporučení. A to mě opravdu těší, když vidím, že dokážeme někoho přesvědčit o tom, že tu jsou i jiné věci, než oni sledují.
Iky
: Nejvíc jsme se nejprve zaměřili na One Piece, protože to tu u nás nikdo moc neznal. Tak jsme udělali čtyřhodinové video o One Piece a snažili jsme se to cpát všude, až to od nás bylo možná nehezké, ale nakonec naše dřina přinesla ďáblovo ovoce.

AMzone si dokázalo vytvořit komunitu věrných fanoušků. Co za tím stojí?
Toren
: My dva, v tom je ta síla. Lidé nám tvrdí, že jsme vtipní, ale nám to nepřijde a vůbec to není náš záměr. My si prostě jenom povídáme. Snažíme se být sví a nijak si ta videa nepřipravujeme.
Iky
: Kolikrát se stane, že si přečtu nějakou kapitolu a chci si o tom popovídat s Torenem, ale on odpoví: „Ne, až ve videu.“
Toren
: Protože chci, aby to bylo čerstvý. Lidem se líbí, že si to nepřipravujeme, nemáme střihy, že prostě zapneme kameru a necháváme ve videu úplně všechno. Ten náš chaos se stal naší tváří.

Dostává se vám i záporných, nenávistných či posměšných komentářů. Jaký postoj jste k nim měli zpočátku a jaký dnes?
Iky
: Tím, že jsme dva, tak jsme se tomu zasmáli. Přečkali jsme to, protože jsme se podporovali. Ale když je člověk sám a dělá videa a někdo mu napíše „Hele, ty vypadáš jako dýně nepoužitá a uschlá“, tak to spousta lidí neunese. My to zvládli a momentálně si hejt komenty k srdci nebereme. Konstruktivní kritika je vždy vítaná, na ostatní kašlem.
Toren
: Je vtipný, že většinou ty hejty píše člověk, který neumí pořádně psát, a tak to člověk bere s humorem. Nenašel jsem snad komentář, který by nás pomluvil a měl nějakou gramatickou úroveň. Přiznám se ale, že ze začátku mě to mrzelo hodně. Byl jsem z toho docela smutný a přemýšlel jsem co na tom změnit. Díky podpoře většiny jsem si ale řekl, že je to přeci jen názor ostatních a nemůžu sednout každému.

Když chcete udělat recenzi na nějaké anime či mangu, podle čeho vybíráte?
Toren
: To, co mě baví. Někdy sice vezmu čistokrevný mainstream, protože se k němu chci vyjádřit, ale rád mluvím o sériích, které nikdo nezná a třeba je to ani nezajímá. Video klidně může mít málo zhlédnutí, nezáleží mi na tom.
Iky
: Přesně tak, nezáleží mi na počtu zhlédnutí, já se k tomu chci hlavně vyjádřit a neřeším co ostatní. Ten kanál tu je především od toho, abychom ukázali tomu našemu malému českému rybníčku něco jiného.

Máte ještě sekundární kanál Geekzone CZ, kde se zabýváte především západní tvorbou. Přemýšleli jste ještě nad nějakým dalším rozšířením?
Toren
: Neptej se, neptej se! My bychom mohli všechno!
Iky
: Mě přijde, že Toren má strašně moc plánů.
Toren
: Já bych dělal všechno! Knížky, osobní život, o psech, o lodích, vole!
Iky
: Opravdu, on má tolik nápadů, tolik slibů, ale tím, jak jsme renesanční lidi, že nás zajímá všechno, tak zároveň není čas na nic. A co se Geekzone týče, je toho škoda, protože nevíme, jak to správně uchopit. Ale myslíme, že teď jsme našli nějakou alternativu. Nemůžeme prozradit více, ale snad se to bude lidem líbit.

Navštěvujete akce jako jsou Crwecon, Advík či Animefest a na některých dokonce přednášíte. Vaše přednášky se navíc pyšní velkou oblibou a návštěvností. Jaká pro vás byla zkušenost z přednášení?
Iky
: Do přednášení jsme šli s tím, že to prostě zkusíme, uvidíme, co z toho bude a třeba i někdo dojde. A myslím, že mluvím za nás oba, když řeknu, že nás to začalo strašně bavit.
Toren
: Když jsme přednášeli poprvé dva roky zpátky, nervozita byla obrovská. Ale potom, co jsme vyšli na pódium a aniž bychom pípli, se spustil obrovský potlesk, tak to mě poslalo do kolen a začal jsem si věřit. A za to těm lidem děkuji, protože tehdy ta naše první přednáška Goku nebo Superman? by nebyla tak dobrá a nebyli bychom tak sebejistí, kdyby nás tolik nepodpořili. Hrozně nás to nakoplo a zapomněl jsem i na to, jak strašlivě moc jsem potřeboval na velkou.

Prozradíte, o čem bude vaše příští přednáška?
Iky
: My ještě ani sami nevíme, jestli letos přednášet budeme. Rádi bychom, musíme to ale ještě dojednat.
Toren
: Neprozradíme, co konkrétně máme v přípravě, máme ale vymyšlená dvě témata. Iky sice s jedním nesouhlasí, ale já si myslím, že bychom to dokázali podat atraktivně.
Iky
: Jasný, ale s prezentací se zase budu jebat jenom já.

Oba podporujete do češtiny přeloženou mangu. Který u nás vyšlý kousek máte nejraději?
Iky
: Nejvíce milujeme šóneny, což znamená především kousky od nakladatelství Crew. Za mě osobně je to Bleach, který je z nostalgických důvodů mou srdeční záležitostí.
Toren
: Nerad bych hodnotil z mála, protože jsem nečetl všechno. Zápisník smrt je skvěle zpracovaný. Na druhu stranu u Naruta si grafik zaslouží velkou chválu, protože ty bumprásky (suffixy) tam jsou fakt peckovní.
Iky
: Ale až vyjde One Piece, tak to bude geniální!

Nějaký vzkaz čtenářům Konaty?
Toren
: Čtěte. Lidi nečtou, jsou líní. Nebo čtou jen nadpisy a pak jsou za hlupáky. Je smutný, že o Konatě spousta lidí neví. Takže zpropagujeme Konatu!
Iky
: Šiřte Konatu! Nechť vás provází síla.

zdroj:   AMzone CZ