noitaminA vtrhne do kin

ito-keikakuProgramový blok noitaminA, vysílaný na Fudži TV každou noc ze čtvrtku na pátek, rozšíří letos své působiště i na velká plátna ve značně vetší míře, než tomu bývalo doposud. První vlaštovkou bylo filmové pokračování anime Psycho-pass, které si odbylo premiéru letos 9. ledna. Dalším zářezem se stane Kokoro ga Sakebitagatterunda. Doplní je další trojice filmů, která bude adaptacemi tří samostatných děl již zesnulého spisovatele Itóa Satošiho, jenž užíval pseudonym Projekt Itó.

Debutovým Itóovým románem je Gjakusacu Kikan (v překladu „Genocidní orgán“). Ten se věnuje světu po vyhlazení Sarajeva podomácku vyrobenou nukleární hlavicí. Otřesené země upustí od ideálů demokracie, tvrdě zavedou vládu policejních států a zahájí zoufale masivní boj proti terorismu. V dobách obecné nejistoty jde mnohdy rozum stranou, důsledkem čehož dojde k rozsáhlým vyvražďováním. Klíč ke všemu by podle všeho mohl držet záhadný John Paul. Je na agentu Clavisi Shepherdovi, aby Johna na zdevastované Zemi našel a odhalil pravdu o tom, proč a jak dovedl lidskou civilizaci na pokraj zániku.

Režie Gjakusacu Kikan se chopí Murase Šúkó, který má bohaté zkušenosti s návrhem postav například pro seriály Šin Kidó Senki Gundam Wing, Gasaraki a Argento Soma. Režie samotná mu též není cizí. Posoudit jsme ji mohli v seriálech Witch Hunter Robin a Ergo Proxy. O animační práce se postará studio Manglobe, jenž nám dalo Mičiko to Haččin a Sarai-ja Gojó.

Svůj druhý román (nepočítaje přepsání děje hry Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots do formy knihy) autor pojmenoval Harmony (v překladu „Harmonie“). Jeho dění je zasazeno do budoucnosti, kde se lidstvu podařilo dosáhnout utopie, a to díky užití nanotechnologie v lékařství a dodržování mravního kodexu vzájemné pomoci. Ne vše je ale tak idylické, jak by se na první pohled mohlo zdát. Tři dívky se rozhodnou vzepřít vnucování všeobecného blaha a zázrakům lékařské vědy pokusem o sebevraždu vyhladověním. Jejich snahy selžou, avšak po čase se dvě z dívek opět setkají, načež se, s mračny nadcházející krize na obzoru, rozhodnou zachránit utopistickou planetu samu před sebou.

Režisérsky budou adaptaci vést hned dvě osoby, Michael Arias a Nakamura Takaši. Michael Arias má na svědomí filmovou adaptaci Tekkon Kinkreet, která vychází ze stejnojmenné mangy kreslíře Macumota Taijóa. Nakamura Takaši režíroval například Palme no Ki, Xiao Qian a Šašinkan. Animace bude probíhat pod střechou společnosti STUDIO4°C (Berserk: Ógon Džidai-hen, First Squad: The Moment of Truth, Genius Party).

Třetím a posledním románem Itóa Satošiho se stala Šiša no Teikoku (v překladu „Říše mrtvol“), která však vyšla až posmrtně, přičemž nedokončené části dopsal spisovatel s pseudonymem Endžó Tó. V Evropě 19. století jsou k manuální práci využívány bytosti zvané frankensteini. Ti sestávají z lidské mrtvoly, do níž byla vtisknuta falešná duše. Právě v tomto světě je Johnu H. Watsonovi náhle nabídnuto, aby se stal tajným agentem, pronikl do Afghánistánu a informoval o tamní situaci.

Nejčerstvější Itóův román zpracuje Wit Studio, které hned po svém založení nalezlo úspěch s adaptacemi mang Šingeki no Kjodžin a Hózuki no Reitecu. Režisérem se stane Makihara Rjótaró, jehož zkušenosti pocházejí především z práce animátora. Jeho dosavadní jedinou čistou režisérskou zkušeností je film Hal. Propagační kresby ke všem filmům a původní návrhy postav obstaral kreslíř s pseudonymem Redjuice.