Kódanša dobývá digitální distribuci

koudansha-ebookJaponské nakladatelství Kódanša oznámilo snahu začít publikovat všechny své časopisy s mangou nejen skrze tištěné verze, ale též přes digitální distribuci. Společnost tak učinila formou nové webové stránky, která bude i do budoucna informační centrálou, co se digitální distribuce týče. Kódanša tak naváže na své „denní“ oddělení časopisů Morning, Afternoon a Evening (ráno, odpoledne, večer), které vycházejí současně v tištěné i digitální verzi již více než rok. Nakladatel počítá s tím, že se mu podaří postupně zahájit současné publikování všech magazínů do letošního června.

Novým trojlístkem, který se připojí ke stávajícím, budou časopisy Šúkan Šónen Magazine, Gekkan Šónen Magazine a Šúkan Young Magazine. Týdeník Šónen Magazine vychází vždy ve středu a na jeho stránkách se objevují například série Daija no A, Fairy Tail a Nanacu no Taizai. Jeho doplňující měsíčník Šónen Magazine vychází pokaždé šestý den v měsíci a mimo jiné obsahuje mangy RiN, Šigacu wa Kimi no Uso a Noragami. Týdeník Young Magazine vychází každé pondělí s novými kapitolami sérií jako jsou Tobaku Datenroku Kaidži One Poker-hen, Kangoku Gakuen a Higandžima.

Příznivci mangy Hadžime no Ippo kreslíře Morikawi George však budou zklamáni, jelikož ten z „různých důvodů“ odmítl, aby se kapitoly z jeho díla objevovaly v digitální verzi Šúkan Šónen Magazine. Autor dal vědět, že v budoucnu se jeho postoj může změnit. Nyní však nové kapitoly jeho série budou vycházet pouze v tištěné verzi. Obdobně na tom jsou dvě série z týdeníku Morning. Konkrétně se jedná o mangy Vagabond a Billy Bat, jejichž autoři Inóe Takehiko a Urasawa Naoki si nepřejí, aby jejich díla byla digitalizována.