Vynechaná epizoda Pokémon XY bude odvysílána

XY024Epizoda televizní série Pocket Monsters XY s názvem Kaitei no Širo! Kuzumó to Doramidoro!! měla být původně odvysílána 24. dubna 2014 jakožto 24. epizoda. Místo ní však byla odvysílána epizoda následující. K rozhodnutí tuto epizodu neodvysílat bylo přistoupeno v důsledku tragické události ze 16. dubna, kdy v Jižní Koreji došlo k potopení trajektu MV Sewol, na kterém plulo 476 pasažérů, většinou studentů. Tuto tragédii bohužel nepřežilo kolem 300 lidí. Epizoda nebyla odvysílána, jelikož se její děj točí kolem zkoumání vraku luxusní lodi.

Stanice TV Tokyo však slibíla, že epizodu časem odvysílá. A svému slibu televize nakonec skutečně dostojí. Na oficiálních stránkách seriálu se objevilo oznámení, že se inkriminovaná epizoda v televizi objeví 20. listopadu, tedy sedm měsíců po jejím původně plánovaném vysílání. Na konci článku si můžete pustit upoutávku, která byla odvysílána v dubnu ještě před zmíněným lodním neštěstím.

Není to poprvé, co byla nějaká epizoda seriálu Pokémon zrušena kvůli katastrofě. Je to ovšem poprvé, co bude epizoda dodatečně navrácena do televize. Například 4. listopadu 2004 nebyla odvysílána epizoda s názvem Jureru Šima no Tatakai! Dodžoach VS Namazun!! ze série Advanced Generation, a to kvůli zemětřesení, které se odehrálo jen několik dní před jejím plánovaným vysíláním. V této epizodě se totiž také mělo odehrát zemětřesení, a tak byla v dané době považována za nevhodnou. Otřesy půdy překazily seriálu plány ještě jednou. V březnu roku 2011 zažilo Japonsko devastující zemětřesení se silnými cunami. Přírodní katastrofa měla mimo jiné za následek zrušení dvojdílného finále příběhové části v sérii Best Wishes. Tato dvojepizoda s názvem Rocket-dan VS Plasma-dan! také už nebyla nikdy odvysílána, a to i přes sliby TV Tokyo.

zdroje:   ANN,  PM blog