hide vydá nový song 16 let po své smrti – jako Vocaloid

hcgLetos 2. května tomu bylo přesně šestnáct let ode dne, kdy byl někdejší kytarista kultovní metalové skupiny X Japan, Macumoto Hideto (známý spíše pod uměleckým jménem hide), nalezen umírající ve svém tokijském apartmá. Nikdy se nepodařilo s určitostí prokázat, zda se jednalo o sebevraždu či nehodu spojenou s opilostí. V prosinci však tomuto stále velice populárnímu hudebníkovi vyjde nový song, který měl původně patřit do jeho sólového alba Ja, Zoo vydaného posmrtně v listopadu 1998. O jeho nazpívání se přitom postaral sám hide, resp. vocaloidí podoba jeho hlasu.

Song se jmenuje Co Gal a hide, jenž k němu složil hudbu i napsal text, si v něm dobírá módního směru kogal (kogjaru). Ten se vyznačuje především nošením krátkých sukní a volných ponožek ke klasickým školním uniformám a v roce 1998 zažíval mezi japonskými středoškolačkami veliký boom. Tvůrcům vocaloidího softwaru ze společnosti Yamaha trvalo dva roky, než hideho hlas z jeho předchozích skladeb opatrně upravili a zformovali do takové podoby, aby s ním bylo možné „nazpívat“ celý song. K němu přitom měli pouze text a jednu demo verzi, kterou hide nahrál krátce před svou smrtí. Aby výsledek zněl co nejpřirozeněji, doplnil jej hideho blízký přítel ze skupiny Spread Beaver, Kazuhiko Inada (alias I.N.A), o dýchání a podobné detaily.

Přestože se jedná o singlové album, bude Go Cal vedle stejnojmenného vocaloidího songu obsahovat patnáct hideho původních sólových hitů, jako je Rocket Dive, Pink Spider, Tell Me nebo Misery. Součástí limitované edice je navíc zmíněné demo Co Gal plus DVD s hideho klipy a unikátními záběry z živých vystoupení. Album vyjde 10. prosince, tedy tři dny před hideho nedožitými padesátinami.