Nový film studia Ghibli

Marnie Již za dva týdny, 19. července, uvede studio Ghibli do japonských kin svůj nejnovější počin, kterým bude film Omoide no Marnie. Zajímavostí je, že se jedná o vůbec první film tohoto studia, na jehož tvorbě se nijak nepodílel ani jeden z dvojice zakladatelů Mijazaki Hajao a Takahata Isao. Do režisérského křesla tentokráte usedl Jonebajaši Hiromasa, který ve studiu Ghibli působí už od roku 1996. Tehdy se zúčastnil tvorby Mijazakiho Princezny Mononoke a po několika letech na pozici animátora se v roce 2010 dočkal úspěšného režisérského debutu, kterým byl snímek Kariguraši no Arrietty. Stejně jako u Arrietty se Jonebajaši rozhodl jako předlohu použít britskou knihu, v tomto případě When Marnie Was There od autorky dětských knih Joan G. Robinson.

Kniha vypráví o malé dívce jménem Anna, která žije u svých pěstounských rodičů osamělým životem bez jakýchkoliv přátel. Vše se změní až v okamžiku, kdy se přestěhuje do Norfolku (ve filmu bude prostředí východní Anglie změněno na japonské Hokkaidó), aby tam pobývala v domě pana a paní Peggových. Tam se při pobíhání po pobřeží setká se zvláštní dívkou Marnie, která se brzy stane její první kamarádkou. Marnie však jednoho dne náhle zmizí.

Na psaní scénáře se spolu s Jonebajašim podíleli Andó Masaši (dříve animátor např. u Princezny Mononoke a Usagi Drop) a Niwa Keiko (scénář k Tales from Earthsea nebo Kariguraši no Arrietty). O hudební doprovod se postaral Muramacu Takacugu, který doposud skládal převážně pro hrané filmy a seriály. Titulní píseň Fine on the Outside napsala a nazpívala americká multiinstrumentalistka Priscilla Ahn, která je sama velkou fanynkou tvorby studia Ghibli. Co se týče namluvení hlavních postav, v roli Anny se představí Takacuki Sara a v roli Marnie Arimura Kasumi. Stejně jako v případě hlavních rolí je i zbytek postav namluven herci bez předchozích zkušeností s anime.

zdroje:   Crunchyroll,  ANN