Japonsko spustilo kampaň proti pirátění mangy a anime

magpJaponské Ministerstvo ekonomiky, obchodu a průmyslu (METI) včera odhalilo detaily k nově zahájené kampani Manga-Anime Guardians Project, jejímž účelem je boj s pirátstvím (zejména tím zahraničním) v oblasti mangy a anime. Projekt se skládá ze dvou hlavních částí. Tou první je provozování webu Manga-Anime here, který u vybraných titulů sdružuje odkazy na jejich licencované zdroje (např. Viz Media, Crunchyroll, FUNimation či Hulu). Druhou částí bude sledování a odstraňování pirátských uploadů u zhruba 500 titulů mangy a 80 anime po dobu následujících pěti měsíců. Ministerstvo si od těchto kroků slibuje pokles pirátství v tomto odvětví, lepší mezinárodní odbyt licencovaného obsahu a s tím související tvorbu obsahu nového. Do projektu jsou vedle státního sektoru zapojeny i některé přední společnosti otaku průmyslu, jako je Aniplex, Kadokawa, Good Smile Company, Bandai Namco Games, Bushiroad a další.

METI tuto kampaň zdůvodňuje stále se zvyšujícími počty pirátských kopií mangy a anime. Podle zprávy Agentury pro kulturní záležitosti Japonska z roku 2013 je pirátěním japonského obsahu jen v čínských městech Peking, Šanghaj, Kuang-čou a Čchung-čching každý rok způsobena škoda ve výši 560 miliard jenů (přes 112 miliard korun). Celková roční škoda způsobená Japonsku online pirátstvím se dle zprávy METI z roku 2014 odhaduje až na 2 biliony jenů (více než 400 miliard korun).

Součástí MAG Project je také propagační video, které si můžete pustit níže. To má sloužit jako poděkování všem fanouškům mangy a anime, kteří dávají přednost legálním zdrojům před těmi pirátskými.

http://youtu.be/qhn3YKqMH3M