Populární anime postavy a režiséři zvěčněni ve vesmíru

01Fanoušci anime se skrývají všude, dokonce i mezi předními japonskými astronomy. Ostatně jste se o tom již mohli přesvědčit v jednom z našich předchozích článků. Každý nově objevený asteroid dostává přidělené číslo, které udává místo jeho nálezu. Pokud se díky opakovaným pozorováním podaří vypočítat jeho oběžnou dráhu, dostane objevitel příležitost těleso pojmenovat. Čísla se tak rychle mohou změnit v nejrůznější názvy, ovšem za předpokladu, že se dají vyslovit a skládají se maximálně z 16 znaků. Navíc se nesmí jednat o jméno domacího mazlíčka či jméno, které se již používá u jiného asteroidu.

A jaké že anime postavy a tvůrci jsou navždy ve vesmíru zvěčněni? Nikoho nejspíš nepřekvapí asteroid 8883 Mijazakihajao, pojmenovaný po slavném anime režisérovi Studia Ghibli, Mijazakim Hajaem, jež se nedávno rozhodl pro odchod do jistě více než zasloužené penze. Mezi hvězdami je též navždy zapsaný manželský pár Anno Mojoko (Sakuran, Sugar Sugar Rune) – Anno Hideaki (režisér Evangelionu).

S planetkami dále spojili své jméno lesní duch Totoro, Kamen Rider a první, kdo si ho zahrál, Hiroši Fudžioka, jedinečný Anpanman a jeho tvůrce Takaši Janase a v neposlední řadě Kanči a Rika z mangy Tokyo Love Story. Pro zajímavost můžeme ještě zmínit baseballové týmy 26887 Tokyogiants a 29328 Hanshintigers, lahodné 6562 Takojaki a z pásu asteroidů nejmírumilovnější – 10585 Wabi-Sabi.

zdroj:   ANN