Tohoku Zunko bude Vocaloidem regionu Tóhoku

Pokud jste o dívce jménem Tohoku Zunko ještě neslyšeli, tak vězte, že se jedná o moe maskota japonského regionu Tóhoku. Vznikl za účelem propagace této oblasti po ničivém zemětřesení, tsunami a havárii fukušimské jaderné elektrárny v březnu roku 2011. Užití Zunko k propagaci zboží nebo služeb je v Tóhoku zdarma, takže se tato moe bišinka dostala například na obaly různých regionálních sladkostí a rovněž se dočkala vlastních aplikací pro iOS i Android. Za její zatím největší úspěch lze považovat zpracování do softwaru Voiceroid (viz ukázka pod článkem), tedy řečového sourozence známějšího programu Vocaloid. Zunko v něm propůjčila hlas známá seiyuu Satou Satomi.

Tvůrce a vlastník Tohoku Zunko, společnost SSS LLC., se však rozhodl, že tóhokského maskota naučí i zpívat. A tak na Anipipo (japonské komunitní financování animovaných projektů) rozjel kampaň za účelem výběru finančních prostředků pro vocaloidí verzi. Požadovaná částka projektu činila 5 000 000 jenů (1 mil. korun), přičemž vybrat se ji podařilo ze 106 %. Dárci se tak vedle vocaloidky Zunko mohou těšit i na různé odměny (dle výše příspěvku), mezi které patří například magnetky, stěží přehlédnutelný banner či Hakoani (zařízení umožňující 3D projekci v AR). Hlas nové vocaloidky bude znovu pocházet od Satou Satomi a realizaci projektu dostanou na starost vývojáři z AH Software, kteří se v minulosti postarali už o Yuzuki Yukari.

Ale ani u Vocaloida nekončí smělé plány SSS LLC. na propagaci Tóhoku. Společnost by v budoucnu ráda viděla Tohoku Zunko také v anime. Prozatím se moe maskot objeví alespoň v sérii příběhů od PHP Inc. (tvůrce vocaloidích novel Senbonzakura a Kingdom of Evil). Během srpna by měl vyjít též její plnohodnotný model do MikuMikuDance.