Objeven nejstarší dochovaný anime film určený pro televizní vysílání

V japonském městě Kawasaki byl minulý pátek ve skladu studia Ikuta televizní společnosti NTV objeven nejstarší dochovaný japonský televizní animovaný film. Film se jmenuje Mogura no Aventure (Krtkovo dobrodružství) a poprvé byl televizí NTV odvysílán 15. října 1958. Navzdory faktu, že je film starý téměř 55 let, byl nalezen ve velmi zachovalém stavu. Je vytvořen pomocí papírových výřezů a jeho stopáž činí osm minut a 53 vteřin.

Film vypráví vtipný příběh krtka jménem Kuro-chan, který se ve svých snech vydává do vesmíru. Dialogy a písně ve filmu namluvila a nazpívala japonská herečka Nakajima Sonomi.

Ačkoliv o existenci tohoto filmu věděli výzkumníci už dlouho, jeho zachování do současnosti doposud nedokázali potvrdit. Proto se až do minulého pátku za nejstarší dochovaný film považoval černobílý Atarashii Douga: 3-tsu no Hanashi z roku 1960 (z něhož pochází obrázek v záhlaví článku). Mogura byl naproti tomu natočen již barevně, ale protože řádné barevné vysílání započalo v Japonsku až v roce 1960 a většina domácností ještě nebyla barevnými televizory vybavena, většina diváků viděla film pouze černobíle.

Televizní stanice BS Animax plánuje Mogura no Aventure odvysílat v rámci speciálu „TV Anime 50-nen no Kinjitou“ 21. července v 19 hodin japonského času.

Update: Na internetu se objevily čtyry záběry z filmu. Pokud jste zvědaví, můžete mrknout do galerie.

zdroj:   ANN