Hollywoodské adaptace kam se podíváš

Hollywoodská továrna na sny je sama o sobě věčným tématem. A ať už si o ní myslíte cokoliv, faktem je, že se zde točí velké prachy a neujde jí nic, na čem by se dal ukousnout ještě další balík peněz. Vždy tak bylo jen otázkou času, kdy se velké oko Hollywoodu po komixech a počítačových hrách upne na Japonsko a jeho mocný manga a anime průmysl. Za jistý předvoj můžeme považovat tituly jako Speed Racer nebo hraný Dragonball: Evolution. O kvalitách těchto filmů se příliš pozitivního říct nedá a například druhý jmenovaný si vysloužil kritiku a nepřízeň nejen od fanoušků původní mangy, ale i od autora Toriyamy Akiry samotného. Není se tak moc co divit, že se celá řada otaku dívá na Hollywood skrze prsty a s hrůzou v očích sleduje, co „zprzní“ dál. Jistou naději naštěstí budí fakt, že se poslední dobou o anime a manga tituly začali zajímat i zručnější a uznávanější tvůrci. Pomineme-li připravované akční výplachovky jako All You Need Is Kill nebo Yukikaze s Tomem Cruisem v hlavní roli, jejichž kvalitativní výsledek je nejistý. Objevily se i projekty, které vyhlíží, pokud ne nadějně, přinejmenším zajímavě.

Podle serveru Deadline například režisér Guillermo Del Toro (Blade 2, Hellboy) začal připravovat seriál v produkci HBO, který by měl být adaptací mangy Monster od Urasawy Naokiho. Kdo Del Tora zná, mi jistě dá za pravdu, že je to látka pro něj jak dělaná a že si režisér s Japonskem rozumí, dokázal ve svém posledním filmu s názvem Pacific Rim, ve kterém je patrná nejen nemalá poklona klasickým mecha anime, ale i typickým japonským Kaiju monstrům, jako je například Godzilla. Del Toro se chystá seriál napsat společně se scénáristou Stevenem Thompsonem (Dr. Who, Sherlock) a osobně by se ujal i režie pilotního dílu. Ať už tento seriál dopadne jakkoliv, nezbývá než doufat, že bude alespoň tak dobrý jako předchozí anime adaptace od studia Madhouse, protože dané tvůrčí sestavě by nebylo příliš ke cti, kdyby se něco nepovedlo.

Dalším zajímavým titulem, který se plánuje, je filmová adaptace populární mangy Death Note v režii Shanea Blacka. Ten proslul především jako scénárista Smrtonosné zbraně, ale poslední dobou začal fušovat i do režisérského řemesla a natočil Iron Mana 3, který momentálně dobýbá světová kina. Kolem projektu bylo dlouho ticho, Black však před nedávnem sám oznámil, že ačkoliv má momentálně plné ruce práce s jinými projekty, s Death Notem pořád počítá. O Death Notu se naposledy vyjádřil na Long Beach Comic Conu, když fanoušky ujišťoval, že do scénáře úspěšně navrátil shinigamiho Ryuka, kterého se producenti snažili vehementně z příběhu vyškrtnout, a taktéž zamezil jejich snahám udělat z Lighta dobráka a chce se soustředit na jeho vzestup a pád po spirále zla. Nezbývá než doufat, že podobným stylem si Black film pohlídá i nadále.

Abyste nenabyli dojmu, že hollywoodské snahy podojení anime a manga průmyslu jdou jen jedním směrem, do třetice si dáme něco z opačného soudku. A nepůjdeme od Ironmanovského Blacka daleko. Vydavatelství Marvel totiž hodlá i nadále pokračovat ve své spolupráci se studiem Madhouse. Na serveru Comic Book Movie to potvrdil jeden z producentů Harrison Wilcox. Ten ve svém interview prozradil, že další marvelovská anime budou „z určitého důvodu“ oznámena uprostřed července. Zatím ale bohužel není jasné, jestli půjde o další série, OAV, nebo snad dokonce filmy. Tudíž nezbývá než čekat.

Těšíte se na některý z projektů, nebo si dopředu rvete vlasy, jak moc jednotlivé tituly filmaři „zkazí“?

zdroje:   ANN,  ANN,  ANN