Členka AKB48 šla s vlasy dolů kvůli porušení pravidel

Členka japonského dívčího hudebního uskupení AKB48, Minegishi Minami (20), byla novináři přistižena a nafocena, jak ráno opouští byt člena chlapecké skupiny GENERATIONS. Jakmile byly fotky a článek o tom, jak strávila noc u osoby opačného pohlaví navzdory pravidlům AKB, která členkám zakazují jakékoliv milostné vztahy, otištěny v novinách, rozhodla se oholit si hlavu jako projev lítosti a trest za svůj přečin a natočila video, jež je možné zhlédnout na Youtube kanále AKB48, ve kterém se všem omlouvá. Minegishi zmiňuje, že si je vědoma, že jako jedna z posledních členek AKB48, které jsou ve skupině již od jejího počátku, by měla jít ostatním příkladem a v této roli teď selhala. Vyjádřila se také, že doufá, že i nadále bude moct zůstat členkou AKB. Dříve se podobné přestupky proti pravidlům trestaly vyhazovem ze skupiny.

Vedení AKB48 nakonec rozhodlo, že Minegishi Minami bude potrestána degradací z Týmu B do tzv. „research students“, členek, které prošly náborem AKB, ale nejsou zařazeny v žádném ze tří týmů skupiny.

Ironií budiž, že Minegishi vždy pochybovala o své popularitě a na začátku tohoto roku si ji při cestě do zahraničí na letišti místní reportér spletl s Maedou Atsuko, bývalou členkou a symbolem AKB48. Jejím novoročním předsevzetím tedy bylo získat více pozornosti, což se jí teď opravdu povedlo, neboť video s dívkou, která si oholila hlavu za to, že strávila noc u člověka opačného pohlaví, oblétlo svět a psalo o něm například i BBC, Toronto Sun, australský Herald Sun či britský The Guardian. Asi nebude velkým překvapením, že tento akt svět šokoval a vzbudil smíšené reakce. Někteří jsou znechuceni přísným managementem, zakazujícím milostné vztahy, jiní zas označují Japonce za blázny. Tak či onak, image AKB48 a jejích sesterských skupin, které dnes již sahají za hranice Japonska, rozhodně nepřispěje. Hlasy o pošetilosti vedení se ozývají samozřejmě i v Japonsku a i mezi fanoušky lze slyšet různé reakce.

EDIT: O události se pokusilo informovat i české zpravodajství TV Nova.