Zimní anime nadílka v japonských televizích

Po třech měsících opět přinášíme přehled toho nového, co se začne vysílat během ledna na televizních obrazovkách v Japonsku a také na oficiálních streamech (jejichž počet v poslední době narůstá) v internetových vodách. Jako vždy vynecháme z přehledu anime, která mají za svou cílovou skupinu určenou malé děti. Stejně tak do přehledu nejsou započítány OVA, filmy a další speciály, z důvodu zvýšení náročnosti dělání podobného přehledu.

Zimní nadílka se počtem jistě nevyrovná sezóně předchozí. Náš přehled nabízí 25 sérií, z nichž čtyři jsou kratšího rázu a jejich epizody nemají stopáž delší než pět minut. Jedním dechem však musíme dodat, že se pravděpodobně jedná o klid před bouří, jelikož následující jarní sezóna bývá početně vždy nejsilnější. Seznam je seřazen chronologicky podle času, kdy by série měly začít vycházet. Premiér se dočkáte od 3. až do 12. ledna, výjimkou je poslední Hetalia, která se premiéry dočká až 25. ledna. Jak je už zvykem, následující řádky zaplní členové redakce pár řádky, kde vyjádří své sympatie k některým anime sériím.

SiMiK: Myslím, že jako většina redakce se budu koukat na druhou řadu Haganai. Osobní favoritem dále je Maoyuu Maou Yuusha, u kterého mám rád manga adaptaci. Budu věřit, že se s tím Arms popere důstojně, byť design postav není úplně takový, jaký jsem si představoval.
Mirator: Stejně jako SiMiK se těším na Maoyuu Maou Yuusha, mangu jsem sice nečetl, ale jeho anotace mě docela zaujala. Dále se určitě podívám i na Tamako Market, protože na něm dělají KyoAni, kteří jsou zárukou kvality.
Miroku4chan: Jasno mám zatím u Haganai, Tamako Market a Vivired Operation. V otázce (ne)sledování dalších titulů se rozhodnu až v průběhu sezóny dle momentální nálady a času. Z nějakého neznámého důvodu mne však přitahuje ještě Love Live!.
Matteas: Těším se na pokračování Haganai a AKB0048. Z novinek si nenechám ujít Tamako Market od KyoAni a Vividred Operation, kde mě kromě návratu oshiri-režiséra upoutalo i seiyuu obsazení. Zvědavý jsem také na to, jak dopadne adaptace Love Live!.
Aurielle: Stejně jako Matteas vsadím na pokračování Haganaie a AKB0048. Po podzimním Chuu2koi si nenechám od KyoAni ujít žádné další dílo, tudíž Tamako Market je pro mě jasná volba. Kromě toho ještě vsadím na Vividred Operation a na podle popisu zajímavě vypadající Kotoura-san.
You Say: Z nabídky se netěším na nic, ale vložím víru v SiMiKa a podívám se na Maoyuu Maou Yuusha. Snad se anime bude opravdu věnovat ekonomice a královskému hospodaření (či politice obecně).

Na závěr opět jako pokaždé zopakuji, že v komentářích uvítáme jakékoliv připomínky o chybějících anime, které by podle výše zmíněných kritérií měly patřit do našeho přehledu.

aimaimii Ai Mai Mii

Seven
Televizní série, jejíž stopáž jednotlivých dílu nebude přesahovat pět minut, se zaměří na čtyři dívky ze zájmového kroužku mangy – Ai, Mai, Mii a Ponoku. Jedná se o adaptaci čtyřpanelovky, takže když se hrdinky zrovna nevěnují práci na nějaké manze, bojují proti vetřelcům, kteří napadli Zemi, účastní se turnajů proti ostatním kroužkům a mnoho dalších absurdních situací na sebe nenechá dlouho čekat.
mangirl Mangirl!

Doga Kobo
Další pětiminutovka, která je podobně jako Ai Mai Mii také adaptací 4-komy. Na rozdíl od ní se však o animaci stará známé animační studio, které dělalo například Yuru Yuri. Příběh originální mangy sleduje trable skupiny editorek, které se rozhodly, sic nemajíc zkušenosti s editováním mangy, že si založí vlastní časopis. A samozřejmě jejich snem není nic menšího, než být nejprodávanějším manga časopisem v Japonsku.
yama Yama no Susume

8bit
A do třetice opět pětiminutovka, které se evidentně u producentů stávají oblíbeným formátem. Podobně jako u Mangirl však tvůrci zdaleka nejsou nezkušení nováčci a například režisér je znám pro svou práci na anime NHK ni Youkoso!. Jednoduše se tvářící zápletka bude sledovat dvě kamarádky, kterak se snaží vylézt na horu, jak již kdysi učinily v minulosti.
tanteiinaba Cuticle Tantei Inaba

Zexcs
Jak lze podle názvu vytušit, bude se jednat o detektivní anime, nebo se alespoň předloha pokouší takto působit. Svět, ve kterém se příběh odehrává, se však neřídí pouze zákony fyziky a náš hlavní hrdina je uměle stvořená bytost, která je napůl člověk a napůl vlk. Není proto nic divného, když jeden z hlavních mafiánů tamního univerza je chodící a mluvící koza.
dacapo3 D.C.III: Da Capo III

Kazami Gakuen Koushiki Dougabu
Další pokračování příběhů ze světa vizuálních novel Da Capo, kde se hráč seznamuje s pěknými dívkami. Nejinak tomu bude v televizní sérii, která jistě potěší příznivce harémovek. V originální novele máte k dispozici pět hrdinek, mezi nimiž nechybí klasiky archetypů postav. Otázkou tedy zůstává, jestli si anime vybere jednu z dívek, či se zaměří na každou podobným stylem jako Amagami SS.
maoyuusha Maoyuu Maou Yuusha

Arms
Anime adaptující populární novelu, která je tak trochu více ekonomicky zaměřená, než by člověk čekal, dostalo na starost animační studio, jež se spíše specializuje na houpání dámských předností. Je tedy otázkou, na kolik se dodrží původní příběh, který sleduje hlavního hrdinu příběhu, jenž dostal jméno Hrdina. Ten se hned na začátku novely dostane netradičně až do paláce zlé vládkyně démonů, což většinou bývá koncem podobných příběhů. Zde však Hrdina zjistí, že historky o krutosti vládkyně nejsou tak docela pravdivé. Ta mu dále vysvětlí, že ukončení války mezi lidmi a démony nebude vůbec tak jednoduché, jak by se z počátku mohlo zdát.
akbagain AKB0048 Next Stage

Satelight
Druhá řada anime, které bylo inspirováno populární idol skupinou AKB48. Naproti očekávání je toto anime žánrem spíše sci-fi, kde idoly bojují po vzoru rytířů Jedi laserovými meči, jež mají schované na spodní straně mikrofonů. A to vše jen proto, že se anime odehrává ve světě, kde byl podobný typ mediální zábavy zakázán.
touhounot Hakkenden: Touhou Hakken Ibun

Studio Deen
Anime zaměřené na dívčí publikum převypráví příběh románu z počátku devatenáctého století a přimíchá do něj nadpřirozené elementy. Původní novela sledovala osm samurajů, kterak se snaží žít v Japonsku v období válčících států (okolo roku 1500).
raburabu Love Live!

Sunrise
Příběh, jehož tvorby se mohou účastnit i samotní čtenáři, je podobně jako AKB0048 zaměřen na skupinu idolů, která dostala od fanoušků název μ’s. Členky skupiny se rozhodly vstoupit do krutého světa hudebního průmyslu proto, aby se pokusily zachránit svou školu od možné renovace. Tím, že budou vystupovat na pódiích, se snaží prosadit její dobré jméno.
minamike3 Minami-ke Tadaima

Feel
Čtvrtá řada populárního anime Minami-ke přichází na obrazovky japonských televizí po čtyřech letech čekání. Příběh se točí okolo každodenního života tří sester Minami. Nejstarší Haruka chodí na vyšší střední školu a zastává doma roli spořádané matky, na kterou se její dvě mladší sestry mohou spolehnout. Kana je na nižší střední škole a díky své impulzivní povaze je doma hlavním živlem, který občas spustí nějakou tu pohromu. V neposlední řadě je tu nejmladší Chiaki, inteligentní základoškolačka, jež navzdory svému věku dokáže být velmi drzá a všelijaké situace obrací ve svůj prospěch.
orekano Ore no Kanojo to Osananajimi ga Shuraba Sugiru

A-1 Pictures
Již klasický zástupce romantických komedií s trochou harému bude v zimní sezóně jistě Oreshura. Hlavním hrdinou originální novely je chlapec Eita, který se už od dětství kamarádí s Chiwou a ta je pro něj jako jeho mladší sestra. Jejich vztah nabere nových obrátek, když školní kráska Masuza udělá z Eita svého smyšleného přítele, aby se zbavila svých nápadníků. Toto se samozřejmě Chiwě nelíbí, a tak mezi Chiwou a Masuzou vypukne o Eitu souboj.
senran Senran Kagura

Artland
Adaptace bojovky Senran Kagura, která vznikla na základě touhy producenta Kenichira Takakiho po poprsí ve 3D, bude sloužit jako pravidelná dávka ecchi svým divákům. Děj, který je pouze jen dodatečným kořením k servírovanému poprsí, sleduje hrdinky, které jsou povoláním ninjové, zatímco na oko chodí normálně do školy. Anime tak bude sledovat jejich každodenní život a způsob, jak přesně skloubí střední školu s tajným posláním bojovnice.
amnesia Amnesia

Brain’s Base
Harémovka pro dívky. Tak by se dalo shrnout jednou větou toto anime, které adaptuje vizuální novelu, kde se hráčka seznamuje s pěknými chlapci. Jak lze podle názvu odvodit, hrdinka se jednoho dne probudí bez vzpomínek. Před ní se zjeví zvláštní malý tvor Orion, který začne hrdince pomáhat, aby dostala své vzpomínky zpět.
bakubaku Bakumatsu Gijinden Roman

TMS Entertainment
Anime adaptující hru pachinko, které jsou obdobou našich klasických výherních automatů. Příběh hry sleduje osudy zlodějíčka Romana, který žije na konci sedmnáctého století. Anime namísto toho zasadí děj do jiného časového období, přesněji asi o 150 let později.
zkc ZKC: The Unlimited – Hyoubu Kyousuke

Manglobe
Anime bude vedlejším příběhem k původní sérii Zettai Karen Children, která adaptuje stejnojmennou mangu. Hlavním hrdinou by měl být Hyoubu Kyousuke, který v originální manze působí jako záporák, jenž má v plánu pomocí své organizace P.A.N.D.R.A vyhladit lidstvo a nechat přežít pouze ty, kteří mají nadpřirozené schopnosti.
gjbu GJ-bu

Doga Kobo
Adaptace zvláštní novely, která je podávána stylem třiceti šesti krátkých komických minipříběhů, jež jsou dlouhé čtyři stránky, bude pravděpodobně značně podobná anime, jež mají původ ve čtyřpanelovkách. Příběh novely navazuje na dřívější dílo autora, které se jmenovalo pouze „GJ-bu“, a pojednává o jednom malém školním kroužku. Ten si hlavní protagonistka založila po vzoru svého bratra a následně do něj nabrala další dvě dívky.
tamako Tamako Market

Kyoto Animation
Nové anime od slavného studia Kyoto Animation bude originálním počinem. Jeho hlavní hrdinkou je roztomilá studentka prvního ročníku střední školy, Tamako, dcera majitele obchůdku s rýžovými koláčky. Ve stejné ulici působí ještě jeden obchodník s rýžovými koláčky, se kterým se ovšem otec Tamako vzájemně nesnáší. Syn jeho obchodního rivala, Mochikura, a Tamako jsou však kamarádi z dětství. Mochikura je do dívky navíc zamilovaný, o čemž ona ale nemá ani tušení.
haganai2 Boku wa Tomodachi ga Sukunai Next

AIC Build
Druhá řada anime adaptující novelu o chlapci Kodakovi, který vypadá na japonské poměry jako typický výtržník, a proto také nemá mnoho přátel. Jednoho dne se dá do hovoru s dívkou jménem Yozora, která Kodaku následně uvrtá do členství v podivném klubu, kde všechny jeho členky a Kodaka mají společnou jednu věc – nemají žádné kamarády. Proto spolu začnou podnikat různé aktivity, jež by měly zlepšit jejich sociální schopnosti.
kotoura Kotoura-san

AIC Classic
Studio AIC kromě Haganai přichystalo i další anime anime, tentokrát na motivy mangy od Enogizua. Její příběh se točí okolo patnáctileté dívky Haruky, která je obdařena nadpřirozenou silou – dokáže číst cizí myšlenky. Díky této schopnosti nebyla moc populární na své staré škole. Nyní se ale přestěhovala a začala nově navštěvovat střední školu, kde si získala přátele ve školním klubu mimosmyslového vnímání.
sasami Sasami-san at Ganbaranai

Shaft
Originální light novela, kterou anime ztvárňuje, sleduje život hikikomori jménem Sasami, která jako každý správný hikikomori je zavřená celý den doma a pomalu se ani nepřevléká. Starat se tak o ni musí její bratr Kamiomi, kterého Sasami sleduje v jeho běžném životě pomocí skryté kamery. Má tak možnost sledovat bratrovy příhody se třemi sestrami – Tsurugi, Kagami a Tamou.
vivid Vividred Operation

A-1 Pictures
Originální počin v podání režiséra Strike Witches, který na projektu pracoval i jako scénárista a designer. Základním tématem tohoto anime by mělo být přátelství a hlavní hrdinkou je jak jinak než čtrnáctiletá dívka. Té budou dělat společnost další čtyři dívčí charaktery. Samotný děj se má odehrávat na uměle vytvořeném ostrově ve světě, kde vládne mír a všechny problémy se dají vyřešit za pomoci vědy.
chihaya Chihayafuru 2

Madhouse
Pokračování první série z podzimní sezóny roku 2011, která se setkala s dostatečně kladnou odezvou na to, aby byla přichystána řada další. Hlavní hrdinkou je dívka jménem Chihaya, která se rozhodne, že se stane nejlepší hráčkou v jedné japonské karetní/básnické hře.
mondaiji Mondai-Ji-tachi ga Isekai kara Kuru Sou Desu yo?

Diomedea
Jako velký počet fantasy anime, i toto začíná náhlým přesunem hlavního hrdiny z jeho každodenního života. Chlapec Izayoi, který je již unaven ze svého poklidného života na Zemi, je náhle společně s dvěma dalšími dívkami z našeho univerza přenesen dívkou jménem Kuro Usagi do světa, kde se má stát katem démona.
cardmeh Cardfight!! Vanguard: Link Joker Hen

TMS Entertainmen
Již třetí pokračování anime, které je jistě zaměřeno spíše na mladší publikum, se své premiéry dočká v polovině ledna. Stejně jako Bakumatsu Gijinden Roman pochází od animátorů studia TMS Entertainment, které toto anime na motivy stejnojmenné karetní hry vyrábí již od první řady z roku 2011.
hetalia3 Hetalia: The Beautiful World

Studio Deen
Obě předchozí řady tohoto anime jsme ze svých přehledů vynechávali z důvodu délky jednotlivých epizod a také proto, že vychází původně na internetu. Jelikož však v poslední době píšeme do přehledu o kratších kouscích i o anime vycházejících na internetu, rozhodli jsme se třetí řadu Hetalie do přehledu zařadit. Představovat děj snad není třeba, jelikož fanynky tohoto kousku by anotaci jistě napsali daleko lépe než my.