Zimní Comiket v ohrožení

Jako každý rok by se i letos měl ve dnech 29. až 31. prosince na tokijském výstavišti Tokyo Big Sight konat zimní Comic Market, tentokráte s pořadovým číslem 83. To však momentálně není dle vyjádření pořadatelů tak úplně jisté. V neděli se na oficiálním webu eventu totiž objevilo oznámení, že členové přípravného výboru Comiketu obdrželi 29. října dopis, v němž je jim vyhrožováno smrtí. Výbor o tom následujícího dne uvědomil policii městské části Kitazawa, pod jejíž jurisdikci tento případ spadá, a jsou v kontaktu s komplexem Tokyo Big Sight.

Nyní tedy pořadatelé zvažují různé možnosti a mimo hru není ani alternativa, že se letošní zimní Comiket konat zkrátka nebude. Jakékoliv nové informace v této věci budou oznámeny opět prostřednictvím oficiálního webu.

Nejedná se o první incident tohoto typu spojený s Comiketem. V roce 2008 měl jistý jedinec na 2ch vyhrožovat, že na C74 odpálí ruční granát. Za tuto výhrůžku byl následně zadržen policií. Aktuální výhrůžky jsou veřejností přisuzovány podobné aféře kolem mangy/anime Kuroko no Baske. Za poslední měsíc obdrželo více než dvacet míst souvisejících s autorem této mangy, Fujimakim Tadatoshim, výhružný dopis, který obsahoval podezřelou látku ve formě kapaliny nebo prášku. V jednom případě se dokonce ukázalo, že ze zaslané kapaliny by se vypařováním mohla uvolnit smrtelná dávka sirovodíku. Spojitost s Comiketem, na kterém by se v zimě mělo objevit nemalé množství circlů nabízejících Kuroko no Baske doujinshi, se tak přímo nabízí.

EDIT: Spojení mezi výhružným dopisem pořadatelům Comiketu a aférou kolem mangy Kuroko no Baske se potvrdilo, když v sobotu vydal přípravný výbor oznámení týkající se zákazu prodeje jakýchkoliv KnB doujinshi na C83. Všem, kterých se toto rozhdodnutí dotkne, se pořadatelé velice omlouvají. Ve spolupráci s tokijskou policií budou po dobu konání akce navíc posílena bezpečnostní opatření v celém areálu Tokyo Big Sight. Zdá se tedy, že letošnímu zimnímu Comic Marketu již nestojí nic v cestě.