Temná stránka Kokoro Connect

24. června se konal event, na kterém mimo jiné proběhlo předčasné vysílání první epizody Kokoro Connect. Jako jeden z vystupujících byl oznámen i seiyuu Ichiki Mitsuhiro, který byl oznámen na poslední chvíli jako seiyuu originální postavy, jež se neobjevuje v původní light novele Kokoro Connect. Po jeho příchodu měla být promítnuta nahrávka z konkurzu na danou postavu, ale vše nakonec bylo jinak. Nejdříve něco málo k údajnému konkurzu.

Je neobvyklé, aby na konkurzu byla přítomna kamera, což se i Ichikimu zdálo podezřelé, ale manažer mu na to řekl, že poslední dobou se občas někde kamery vyskytnou. V nahrávacím studiu také bylo o hodně více lidí než obvykle a zvukový režisér dával Ichikimu velice přesné a podivné pokyny. Ichiki se časem dozvěděl, že v konkurzu uspěl, a veřejné oznámení mělo proběhnout právě během veřejného předčasného vysílání. Promítnuté video však bylo trochu upravené. Ichikiho nahrané repliky byly použity do rozhovoru s jednou z hlavních postav, kterou namlouvá Terashima Takuma, a Terashimovy repliky byly připraveny tak, že se na konci rozhovoru Ichiki stává a sám prohlašuje PR managerem (manažer pro vztah s veřejností) pro anime Kokoro Connect. Žádnou roli v anime tedy nezískal a to se dozvěděl před zraky všech diváků v hale a asi dalších 20 tisíc lidí sledujících internetové vysílání na Ustreamu. Ještě před eventem probíhala samozřejmě zkouška, které se ale Ichiki nezúčastnil, protože měl jít dělat rozhovor. Ichikiho napadlo, že i to možná nebyl skutečný rozhovor ale jen záminka, jak jej nepustit na zkoušku eventu, což mu bylo potvrzeno jako pravda.

Jednalo se tedy o v japonských zábavních pořadech tak oblíbené „dokkiri“, něco jako šprým na účet vybrané osoby. Tím to však neskončilo. Role v anime pro Ichikiho sice byla lež, ale to, že se stane PR managerem pro Kokoro Connect byla pravda, což v dané chvíli Ichikiho ještě více dorazilo. O to více, když se dozvěděl, co má být náplní jeho práce.

Kokoro Connect připravovalo sérii eventů po celém Japonsku a Ichiki měl jakožto PR manager jet na všechna tato místa. Jeho úkolem ale nemělo být účastnit se eventu, ale najít v blízkosti akce jezdící itashu (pozn.: auto s anime potiskem) Kokoro Connect, zastavit ji, vyfotit se před ní a udělat přitom poněkud trapnou pózu, kterou vymyslela jedna z těch, co se podíleli na přípravě tohoto projektu. Pokud to stihne dřív, než skončí event, mohl se zúčastnit eventu i jako vystupující. Další úkol byl zvýšit počet followerů oficiálního účtu Kokoro Connect na Twitteru z asi 1500 na 20 tisíc. Ichiki vypadal velmi naštvaně a zdrceně a v jednu chvíli měl chuť se sebrat a odejít z pódia. Poté převzal slovo producent Yamanaka, hlavní strůjce tohoto nešťastného žertu, který si Ichikiho dobíral a říkal, že pro něj bylo velmi těžké se během konkurzu nesmát. Zmínil také, že Ichiki neuspěl v konkurzu na jednu ze skutečných rolí.

Když byl Ichikiho výstup u konce, otočil se na Terashimu, jež je údajně jeho velmi dobrý kamarád, a pronesl, že mu to v životě neodpustí.

Ichiki se nějaký čas poté objevil v radio pořadu Sugity Tomokazu a někdo z posluchačů zavedl téma na Kokoro Connect. Když se o tom Sugita dozvěděl, značně jej to rozčílilo. Pak se Ichiki také objevil v radio pořadu Imai Asami (Mingosu), kde to chvíli vypadalo, že se možná rozbrečí, a Mingosu se jej snažila utěšit.

Při cestování po eventech po celém Japonsku byl občas potrestán za nesplnění nějakého úkolu. Jednou například dostal elektrickou ránu, kterou mu dala (samozřejmě to dostala za úkol) Kanemoto Hisako, seiyuu jedné z postav. Jindy zas dostal k večeři jako jediný něco, čemu se jen těžko dalo říkat večeře. I během ježdění po eventech si z něj někteří utahovali.

Internet zuřil, nadával na účastněné aktéry a anime Kokoro Connect se snažil co nejvíce shodit. Vznikla i wiki stránka speciálně pro tento incident, kde jsou například shromážděné výroky různých osob komentujících tuto aféru a také určitý blacklist zboží, tedy doporučení, co přesně by lidé neměli kupovat, aby nepodporovali strůjce tohoto dění.

Na přelomu září a října byla na oficiálních stránkách Kokoro Connect zveřejněna omluva, jejíž autentičnost ale vzápětí tvůrci dementovali a prohlásili, že se jim někdo naboural na server a omluvu tam podstrčil. Na začátku září se pak na svém blogu k celému dění vyjádřil sám Ichiki. Podrobnosti viz níže, odstavec Ichiki Mitsuhiro.

Účast producenta Yamanaky v aféře rozproudila již dřívější, nijak nepodložené fámy, že Yamanaka chodí se seiyuu Kitamurou Eri, která měla role v řadě anime sérií, ve kterých Yamanaka figuroval. Tyto fámy se na začátku září dostaly i na board /a/ na fóru 4chan, kde neznámý uživatel, údajně finský teenager, prohlásil, že Kitamura Eri chodí s producentem Yamanakou a navrhl, ať lidé zaspamují její Twitter účet fotkami penisů, čehož se řada lidí chytla a akci skutečně provedla. Aby nezůstal takto poskvrněn jen 4chan, tak dodám, že prý se na tom podíleli i někteří lidé z 2ch. Kitaeri (Kitamura Eri) tím byla samozřejmě dost zaskočená a její management rozhodl, že musí přestat používat Twitter, kde byla do té doby velmi aktivní a používala jej i pro komunikaci s fanoušky.

Přestože se event odehrál na konci června, informace o tomto incidentu se rozšířila až na konci srpna, kdy Kikuchi Hajime, skladatel a člen eufonius, měl na Twitteru nepříjemnou poznámku vůči Momoi Halko. 2ch pak prohledal jeho tweety z minulosti a nalezl velice krutou poznámku na účet Ichikiho, poté našel záznam radio pořadu Sugity, Mingosu a také záznam eventu, kde všechno začalo, a odhalil tak a rozšířil informaci o Kokoro Connect aféře.

Mohli byste se ptát, proč si Yamanaka vybral zrovna Ichikiho jako terč. Jednou teorií je, že spolu s Kitamurou Eri tvoří milostný trojúhelník.

Pokud jste dočetli až sem, tak si stejně přečtěte shrnutí. Jsou v něm některé informace navíc.

Shrnutí v bodech po jednotlivých aktérech:

Ichiki Mitsuhiro (seiyuu) – Hlavní terč dění okolo Kokoro Connect. Bylo mu řečeno, že uspěl v konkurzu na roli v anime, ale ve skutečnosti z něj udělali PR managera, který bude trestán za nesplněné úkoly. Musel jezdit po celém Japonsku a dělat lehce trapné věci a zachytit to fotoaparátem. Ze začátku nevěděl, jak k tomu má přistoupit, ale nakonec se rozhodl, že když už to má dělat, tak pořádně a našel odhodlání. Na začátku září se ke všemu vyjádřil na svém blogu. Nelíbilo se mu, že o něm lidé psali jako o chudákovi. To jej prý šokovalo nejvíce, stejně jako vše, co se rozpoutalo na internetu a jak lidé dokázali rozšířit různé řeči. Píše, že je to práce jako každá jiná a že dnes seiyuu dělají různé věci. Jen se k té práci dostal trochu nepříjemným způsobem a mrzí jej, jestli vypadal tak, že jej všichni považovali za chudáka. Ichiki i Terashima říkají, že zjistili, jak nebezpečný internet dokáže být. Samozřejmě jsou lidé, kteří pochybují o tom, že příspěvek na blogu je skutečně to, co si Ichiki myslí, a jestli náhodou Ichiki nebyl donucen něco takového napsat a zveřejnit, aby se vše zahladilo.

Yamanaka Takahiro (producent) – Zřejmě autor šprýmu na Ichikiho. Smál se mu na eventu, utahoval si z něj a měl velmi nepříjemné poznámky. Už v minulosti mu bylo leccos vyčítáno.

Terashima Takuma (seiyuu) – Dobrý přítel Ichikiho. Namluvil video, ve kterém Ichikiho napálili a udělali z něj PR managera. Smál se mu na eventu po promítnutí videa a měl velice jedovaté poznámky na jeho účet. Na svém blogu se veřejně omluvil za vše, co se odehrálo, a sdělil, že pouze chtěl, aby se lidé dobře pobavili a rozhodně neměl v úmyslu svému dobrému kamarádovi nijak ublížit. Přišel se omluvit také osobně Ichikimu k němu domů, kde si popovídali a rozhodli se aktuální situaci společně nějak překonat. Mrzí jej, že ztratil důvěru řady lidí, a chápe, že bude těžké ji získat zpět.

Kanemoto Hisako (seiyuu) – Na eventu s předčasným vysíláním nebyla, ale když se o všem v radiu dozvěděla, velice ji to pobavilo. Během následných eventů a dalších akcí bylo natočeno a na internetu zveřejněno video, kde dává Ichikimu elektrickou ránu jakožto trest za nesplnění nějakého úkolu. Smála se mu a dobírala si jej. V září se k dění vyjádřila na blogu agentury, do které patří, bohužel poněkud nešťastným způsobem, kdy omluva obsahuje více textu o tom, jak za eskalovanou situaci můžou i lidé, kteří to celé špatně přijali a začali psát na internetu hrozné věci.

Oogame Asuka (seiyuu) – Účinkovala na eventu, kde Ichikiho napálili. Napálenému Ichikimu se smála.

Sugita Tomokazu (seiyuu) – O incidentu se dozvěděl od Ichikiho ve svém radiopořadu. Velice jej to znechutilo a mimo jiné si na Twitteru odebral Terashimu z lidí, které sleduje a ignoroval jej v televizním pořadu Bandai Namco Live TV, kde společně vystupovali.
„Kdyby se to stalo mně, rozhodně bych si zapamatoval tváře všech, co tam byli.“

Kikuchi Hajime (skladatel, autor hudby dvojice eufonius) – Již dříve na Twitteru psal pohrdavé poznámky vůči lidem, kterým se v životě příliš nedaří. Na Twitteru se vyjádřil, že Ichiki byl hlupák, že lest neprokoukl, a jako důvod uvedl, že patří mezi tu spoustu lidí, která není příliš úspěšná, a proto se slepě snaží a je lehké si s nimi hrát. Časem se na Twitteru omluvil Momoi (viz níže) a na blogu se omluvil za veškeré své nedávné výroky a rozhodl se pozastavit svoji autorskou činnost.

Momoi Halko (zpěvačka) – Kikuchi Hajime jí odepsal poněkud výsměšnou odpověď na Twitteru, který se poté rozhodla na nějaký čas opustit. S Kokoro Connect toto nemá přímou spojitost.

Kitamura Eri (seiyuu) – S Kokoro Connect nemá nic společného, ale kvůli nepodloženým fámám o spojitosti s producentem Yamanakou ji lidé z /a/ na 4chan zaspamovali fotkami penisů. Management Kitaeri rozhodl o nuceném ukončení jejího působení na Twitteru, který do té doby aktivně používala, a to i pro kontakt s fanoušky.

Řada lidí na japonském internetu – Nadávají na seiyuu spojené se šprýmem na Ichikiho, zejména Terashimu a Kanemoto, někteří i na Oogame Asuku. Samozřejmě nadávají i na producenta Yamanaku a snaží se titul Kokoro Connect co nejvíce shodit.

Řada lidí na 4chan – Nadávali podobně jako lidé na japonském 2ch, ale nakonec se mnoho lidí, kteří ani moc nevěděli, o co se jedná, nechalo strhnout a zaspamovala twitter Kitamury Eri fotkami penisů.

Podporu Ichikimu dále vyslovili:
Kishida Mel, Yamaguchi Noboru, Inaba Hiroaki, Yasuda Suzuhito, Azuchi Ryou, Sokabe Shuuji, huke, Shikura Chiyomaru, Takahashi Tomohiro, Asanuma Shintarou, Yumizuru Izuru, Oomori Takahiro, Katou Masayuki, Ikezawa Haruna, GOLI, Igarashi Hiromi, Yamada Shinya (ekonom, spisovatel).