10 kroků, které z anime udělají zaručený trhák

Naši japonští otaku kolegové si opět na serveru Biglobe udělali vskutku zajímavou anketu. Jejím předmětem bylo, co fanoušci považují u anime za nejdůležitější. Při samotném hlasování bylo celkem uděleno 4 743 hlasů, z nichž největší počet obdržely právě následující odpovědi:

1. Věrné sledování předlohy
2. Roztomilý styl animace
3. Chytlavý opening
4. Obsazení známých seiyuu
5. Dechberoucí bojové scény
6. Nečekané dějové zvraty
7. Chytlavý ending
8. Lechtivé scény
9. Čím víc moe, tím lépe!
10. Lavina rozkošných dívek

 
Při pohledu na tuto anketu se naskýtá vhodné použít jednu teorii, se kterou kdysi přišli na japonském diskuzním boardu 2chan, jež se týkala rozdělení otaku populace na dvě skupiny, a to sice skupinu A a B. Otaku ve skupině A jsou lidé, kteří si anime prostě užívají. Hodnotí jej podle režie, kvality dabingu, animace apod. Dávají přednost kvalitnímu příběhu před postavami samotnými. Příkladem by mohli být například fanoušci Ghost in the Shell (toho anime, které ovlivnilo samotné tvůrce trilogie Matrix).

Otaku typu B dávají naopak přednost samotným postavám. Nemohou se nabažit pohledem na roztomilé anime hrdinky. Dokud ty jsou v anime přítomny, je jim samotný příběh víceméně ukradený. Anime počiny hodnotí podle obsazených seiyuu a počtem moe prvků, o anime samotném toho v mnoha případech pak nic nevědí. Právě tento typ otaku si média berou často na paškál. Jak již bylo řečeno, poslední dobou vzniká čím dál tím víc anime zaměřených na tuto skupinu, mezi které patří například velice populární K-On!. V neposlední řadě stojí za zmínku, že tato skupina je fanoušky typu A často kritizována.

Výsledky této ankety tak budou „fanoušci typu A“ zajisté odmítat, ale při srovnání vítězných odpovědí se současnými hity, jakým je například výše zmíněný K-ON! či nové pokračování Bakemonogatari, můžeme jednoduše dojít k závěru, že pravda nebude zase až tak daleko. Moe trend se poslední dobou totiž těší veliké oblibě. Ze článku nám vyplývá prostá otázka: do jaké skupiny patříte právě vy?